Sjuka, arbetslösa och ensamstående med barn är de som förlorat mest under alliansregeringens år vid makten.
Det är här vi hittar de många nyfattiga, där pengarna för vardagsutgifterna inte räcker till nästa lön, där en välbehövlig semester inte är att tänka på och där möjligheterna till en trygg tillvaro är begränsade eftersom man alltid lever under knappa omständigheter och med oro inför en oviss framtid.
I alliansregeringens Sverige är det alltför många som ställs vid sidan. Utanförskapet och blivit vardagstillvaro för allt fler.
Ett samhälle med ett snabbt förvandlingstempo gör att allt hamnar utanförskap. Några bra lösningar på hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i kris har saknats i den borgerliga regeringen.
Den övre medelklassen har fått det allt bättre de senaste åren. Många har kunnat dra nytta av en god reallöneutveckling, en låg inflation och därmed kunnat plocka frukterna av en god samhällsekonomi.
En av flera grupper som fått det sämre, och inte hängt med, är de ensamstående barnfamiljerna, som till 90 procent utgörs av kvinnor.
Förutom att de ofta har svårt att få ett fast jobb är det den grupp i samhället som drabbats hårdast av de försämringar som skett i de sociala trygghetssystemen under den borgerliga regeringens snart åtta år vid makten, år som vi hoppas får ett avslut vid valet den 14 september.
All tillgänglig statistik visar att det är de ensamföräldrarna som haft den sämsta inkomstutvecklingen bland samtliga hushållstyper under de senaste åren. Medan andra fått en förbättrad köpkraft har köpkraften minskat.
Till detta kommer att samhällets regler ibland får motsatt verkan för dem som mest behöver stöd. Idag är det till exempel så att ju mer du tjänar desto mindre får du till exempel i bostadsbidrag även om du redan måste vända på slantarna.
Får du mer bidragspengar kan försörjningsstöde i många kommuner dras ned i motsvarande grad. Det som ges med ena handen tas bort med den andra. Därför är det så viktigt att satsa ytterligare på barnbidragshöjningar.
Väsentligt är dessutom att ensamstående med barn får samma möjligheter till yrkesutbildning och ett arbete som alla andra. Idag är det tufft att stå till arbetsmarknadens förfogande när man har fullt upp med att klara livets nödtorft.
Vilka har under högeralliansens regeringstid fått mer i plånboken?
Inte den ensamstående mamman, inte den arbetslöse eller långtidssjuke, inte den lågavlönade i vård och omsorg, inte pensionären. Istället har en orättvis politik cementerats.
I ett välbesatällt samhälle som vårt måste alla ha rätt till en grundtrygghet och inte alltid behöva uppleva sig som försummade och bortglömda. Det delade Sverige är tyvärr en realitet.
För Socialdemokraterna handlar en modern politik i grunden om att lyfta fram de grupper som är mest utsatta. De som hamnat på efterkälken.