Miljonregn över Djursholm

Champagnekorkarna smäller vilt i lyxvåningarna på Östermalm i Stockholm och i miljonvillorna på Djursholm.

Peter Wallenberg och andra som bor i dyra fastigheter på Djursholm i Stockholm har tjänat bra på den borgerliga skattepolitiken.

Peter Wallenberg och andra som bor i dyra fastigheter på Djursholm i Stockholm har tjänat bra på den borgerliga skattepolitiken.

Foto: JAN FORSMAN/FLT-PICA

Politik2008-05-15 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Den fackliga tidskriften Dagens Arbete har granskat effekterna av den slopade förmögenhetsskatten.
"Champagnekorkarna smäller vilt i lyxvåningarna på Östermalm och i miljonvillorna på Djursholm", konstaterar chefredaktören Hans Larsson i en kommentar.

Det handlar om ett miljardregn som gör de redan rika ännu rikare.
Det handlar om sju miljarder kronor (sju tusen miljoner kronor!) som går direkt in på sparkontona hos miljardärer som Fredrik Lundberg, Carl-Henrik Svanberg, Jacob Wallenberg och andra som anses ha lidit nöd under den tidigare s-regimen.

Dagens Arbete har granskat 94 verkställande direktörer och styrelseledamöter i 20 av de största industriföretagen.
63 av dem betalade 70 miljoner kronor i förmögenhetsskatt 2007. I år är betalar de noll kronor i förmögenhetsskatt!

Samtidigt får arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer dra åt svångremmen ännu mer.
Dagens Arbete berättar om den arbetslöse låginkomsttagaren Mario Olavarri.
Han får minskat aktivitetsstöd och lägre sjukpenning, samtidigt som de förmögna blir ännu mer förmögna.

Till detta ska läggas förändringarna i fastighetsbeskattningen, som gynnar samma grupper. Före valet lovade de borgerliga sänkt fastighetsskatt för alla, men en undersökning från Villaägarnas riksförbund visar att det enda som har skett är en omfördelning.
De som bor i stora hus i Djursholm, Nacka, Lidingö och Täby har fått en kraftig sänkning av fastighetsskatten, men de flesta andra av landets villaägare får räkna med höjd skatt efter nästa års fastighetstaxering.

9 maj visade dessutom LO-tidningen att skattelättnaderna för så kallade hushållsnära tjänster framför allt är ett klipp för höginkomsttagarna.
De tio procent som har högst lön tar hand om hälften av bidragen, konstaterar LO-tidningen.
Åt dem som har skall vara givet, verkar vara devisen för regeringen.

En färsk utredning från IFN, Institutet för näringslivsforskning, visar att förmögenhetsklyftorna ökar snabbare i Sverige än i något annat västland.
"Sverige har blivit ett skatteparadis för miljardärer. Var det så vi vill ha det?", undrar Hans Larsson i Dagens Arbete.
Knappast.

I olika intervjuer har Thomas Östros, socialdemokraternas finansministerkandidat, lovat att återinföra "en modern förmögenhetsskatt" och höjd fastighetsskatt på "dyra fastigheter", om socialdemokraterna får regeringsmakten 2010.
Borgarna kommer snart att plocka fram skrämselpropagandan och beskriva sådana förslag som en "skattechock". Det är ju så det brukar låta på den kanten.
Men Östros och hans parti har ingen anledning att backa. Svenska folket föredrar större satsningar på äldreomsorgen och skolan framför skattelättnader för de som redan har det gott ställt.

Den slopade förmögenhetsskatten handlar dessutom inte om felräkningspengar för statskassan. Sju miljarder kronor motsvarar lönekostnaderna för omkring 14 000 anställda i vård, skola och omsorg.
Det är pengar som hade behövts nu, när kommuner och landsting tvingas dra åt svångremmen och spara i verksamheterna.