Det är snart ett år sedan vi skickade ansökan om uppehållstillstånd för min fru och bonusson.
Ett år är en lång tid. Jag väntar fortfarande på att de ska resa hit från Sydafrika och att vi kan leva som en familj igen.
Det är som en mardröm. Oceaner av dagar, veckor, månader och snart år. Emellanåt känns det väldigt tomt och ensamt i hyreslägenheten i Råneå, med tusen mils avstånd mellan mig och mina kära.
Sedan mitten av juli förra året har jag försörjt mig som timvikarie på mottagningsboenden för ensamkommande flyktingbarn, olika stöd- och gruppboenden samt inom hemtjänsten. Det har varit lärorikt, intressant och ibland både tungt och jobbigt att med kort varsel ersätta andra på dygnets alla timmar, på obekväma arbetstider och många helger.
Jag ångrar inte en sekund. Nu ser jag världen med andra ögon, som välfärdsarbetare. Efter många års industrijobb, följt av ombudsmannajobb inom fackföreningsrörelsen och globalt fackligt arbete har jag nu ny erfarenhet från den gemensamma välfärden.
”Medaljen” har också en baksida. Enligt tidningen Arbetet är det drygt 290 000 i Sverige som har otrygga anställningar, alltså korta, osäkra och otrygga jobb. Cirka 90 000 av dem är precis som jag korttidsvikarier. Vi går till ett jobb utan att vara anställda och hoppar in när andra är sjuka eller frånvarande av andra orsaker.
Jag betalar skatt men om jag blir sjuk får jag inte en spänn eftersom jag i praktiken står utanför sjukförsäkringssystemet. Det är svajigt och otryggt att jobba som korttidsvikarie – tur att jag inte varit sjuk!
LAS, Lagen om anställningsskydd är på väg att urholkas. Otryggheten ökar. Fackförbundet Handels har förlorat i Arbetsdomstolen mot en arbetsgivare som ”hyvlat ner” anställningsgraden och gjort heltider till deltider. Privata företag inom den kommunala omsorgen i står i startgroparna att utnyttja luckor i LAS.
1 april tar Frösunda Omsorg över ett äldreboende i Sundbyberg. De planerar enligt uppgifter från Kommunal i Stockholms län att ” hyvla ner” de anställdas löner med nästan hälften. Man trycker ner lönerna och skapar otrygghet. På sikt sänks lönerna på hela arbetsmarknaden.
8–12 april samlas 350 ombud på Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Kongressen blir årets i särklass största och viktigaste politiska händelse i Sverige.
Jag hoppas att Socialdemokraternas kongress hittar bra lösningar/förslag som kan täppa till luckorna i LAS och i 1stället stärker löntagarnas anställningstrygghet, i samklang med kongressens devis ”Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas”.
Tack för ordet!