Jakten på toppolitiker med anknytning till Norrbotten går vidare. Thomas Östros föddes med efternamnet Waaranperä den 26 januari 1965 i Malmberget. Men även hans efterträdare Tommy Waidelich, född 13 september 1963 i Stockholm, har en koppling till länet. Hans mamma föddes i Nyborg, en bit utanför Kalix.
"Jag vistades mycket där i barndomen när min mormor och morfar levde men inte längre", berättar Tommy.
Vistas du numera något i Norrbotten?
"Jag gjorde flera militärövningar i trakten runt Morjärv under lumpen men sen dess har jag bara passerat någon gång."
Nu gäller det att den ekonomisk-politiske talesmannen i konkret handling visar att hjärtat klappar för den norra landsdelen. Och kanske för det stolta bandylag som har koppling till mammans hemort.
Vi är i den tid då skidskyttarna ä borta från skogen och teveskärmen, det är ett säkert vårtecken. Men i torsdags hade Tiburtius namnsdag och enligt folksägnen är det den dag då björnen vaknar. I den trakt jag lever finns det björn. I fjol var en grannkvinna ute och gick med stavar och hon mötte en björn i utkanten av byn. Jo, jag är också rädd för ett sådant möte.
I björnrika Montana läser jag (i DN) att turister utrustar sig med fotbjällror. Tanken är att ljudet ska skrämma björnarna på flykten. Men vad händer om björnarna istället blir nyfikna och beslutar sig för att undersöka vad det är som låter borta i skogen?
Statistiskt sett är sannolikheten för att attackeras av en björn mycket liten. Nog är det långt farligare att åka bil. Men det är inte alltid den typ av sannolikhetskalkyler hjälper, vilket Tage Danielson lärde Sverige och världen.
En forskare menar att vargstammen i Sverige bör fördubblas för att man ska vara säker på att den klarar sig av egen kraft. En del jägare gick i taket när experten kom med sitt besked. Men att reta jägarkåren tycks ju inte vara så svårt.
Min högst personliga mening är: gärna fler vargar men begränsa björnstammen.
Påsk infaller sent i år. För det kan man inte lasta statsminister Fredrik Reinfeldt, inte ens finansminister Anders Borg. Grundregeln är att påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844.
Vi får vänta till 2038 på en senare påsk, 25 april, och senare kan inte påskdagen infalla. Som tidigast infaller påskdagen 22 mars men vi får vänta ända till 2285 på en så tidig påskdag.
Vi lever i en rationell tid. Varje moment ska utföras på kortast möjliga tid, det ska finnas en strikt logik i vad som sker. Därför är reglen för påskfirande någotnästan befriande, det har att göra med fullmånen. Kanske man kan utvidga detta? Självdeklarationen ska vara inlämnad första tisdagen efter första fullmånen efter 21 mars?
Jag tror dock inte att skatteutredaren Leif Pagrotsky kommer att köpa mitt förslag rakt av.
En dag såg jag tranor på himlen. Ett V-tecken. Det är ett säkert besked på att vintern är över.
Varje år kommer de, landar på några leriga åkrar en bit bort och pickar där några dagar, för att sedan fortsätta norrut.
Tranan är en mäktig fågel, ofta över en meter lång och väger upp till sex kilo. Den flyttar i flock har flyger i V-formation, en alltid lika mäktig syn.
Utredaren Dan Andersson, med ett förflutet på LO, stack hål på myten om den överlägsna svenska sjukvården (NSD skrev om detta i onsdags).
Jag kom att tänka på dikten "En gamling" av en annan Dan Andersson. Några strofer ur dikten:
Det var tyst med svära och träta,
det var ovant mot andra dar,
och när pojken min slutat att äta
så sa han, nu åker vi, far!
Är det högtid? Ska gamlingen åka?
Är det andra tider igen?
Men en vill inte fråga och bråka -
en får veta - får veta sen.
Vi stannade här. Jag är gammal,
jag orkar ej tala mer,
jag är liknöjd hur dagarna vandra,
och hur solen går upp och ner.
Men gott är vid fattighusborden
få ha som en orubblig tröst:
här är närmare den djupa jorden,
och den fattiga skördens höst.
Ha en fin förpåskhelg!