Kunskapsraset i den svenska skolan har lett till fokus på skolpolitik. Ett fokus som blivit så snävt att man inte längre ser det sammanhang som skolan verkar i och som skolan skall verka för.
Bildning för att skapa en kulturell identitet i samhälle – utbildning för en yrkesidentitet och folkbildning för en demokratisk identitet – är inget som skapas bara i skolan. Skolan ligger inte utanför samhället.
Så skyll inte de sjunkande resultaten på skolan utan se till hela samhället. Alla i ett samhälle har ansvar för det lärande, den fostran, och de attityder och värderingar som det uppväxande släktet får och bär med sig in i framtiden.
Det nya globaliserade samhället bär, liksom alla samhällen gjort, på klassmotsättningar. I Sverige gestaltas det i den fjärdedel av befolkningen som inte når upp till skolans krav på examina och därmed kommer att utgöra den grupp som har svårast att få jobb och en dräglig levnadsstandard.
Motpolen blir de 30 procent av befolkningen med högre examina. Att i en familj ha lång utbildning, kunna samhällets regler och föra sig i rätt miljö garanterar framgång för de som växer upp i sådana förhållanden. Men alla gör inte det och blir inte självklart motiverade till lärande. Man är inte fattig men man har inte det kulturella kapitalet som gör det självklart att intressera sig för lärande av de skolkunskaper samhället efterfrågar.
I ettdemokratiskt samhälle måste vi jämlikhetens namn fördela även det kulturella kapitalet till alla och ge alla samma chans till ett rikt och framgångsrikt liv. Praktiskt kan det ske med folkupplysningens och folkbildningens verktyg. Alla föräldrar måste få insikt i hur man stöttar sitt barn i lärande och skapar engagemang, entusiasm och glädje inför alla sorters lärande.
Alla samhällsanställda bör hjälpa föräldrarna med detta. Folkrörelser, samhällsinstitutioner och näringslivet måste ge möjligheter till alla och kommunicera behovet av lärande till de grupper som inte naturligt får det genom sitt kulturella kapital. Människan är aktiv, skapande och social. Bra föregångare är exempelvis IF Metall och ABF med projektet ”Läs för mig pappa” och Göteborgs stad som med kulturrådets hjälp i projektet ”Bokstart” låter alla nyblivna föräldrar få besök och kunskap av en bibliotekarie.