Manifestation för försoning

Foto:

Politik2008-05-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
9 maj 1950 presenterade den franske utrikesministern med det tyskklingande namnet Robert Schuman förslaget om att skapa en europeisk union för att trygga freden i Europa. Ett år senare förverkligades kol- och stålunionen.
De forna fienderna Frankrike, Tyskland och Italien samt Beneluxländerna bestämde sig för att fatta gemensamma beslut om kol- och stålproduktion. På det sättet skulle man undvika nya upprustningar och krig.
Detta samarbete och denna idé är också kärnan i dagens EU.
Under historiens lopp har samarbetet utvidgats och fördjupats. Dagens EU består av 27 europeiska nationer.

Man kan ha många synpunkter på dagens EU (byråkratin i Bryssel, Europaparlamentets flyttkarusell, högervridna jurister i EG-domstolen m m). Men EU:s grundidé har funkat. Europa har blivit en fredligare del av världen.
Det gemensamma beslutsfattandet har fört de europeiska länderna närmare varandra.
Tag bara de historiska motsättningarna mellan Frankrike och Tyskland som kastade ut Europa i tre förödande krig under en 75-årsperiod (1870-71, 1914-18 och 1939-45). I dag sitter företrädare för dessa nationer vid sammanträdesborden i Bryssel och Strasbourg för att diskutera gemensamma problem.
Det är grått, ganska trist och föga glamoröst, men det är betydligt mer civiliserat än att de löser sina tvister med militärt våld på slagfälten.

Det är också skälet och den historiska bakgrunden till att vi uppmärksammar Europadagen 9 maj.
Det är en manifestation för fred, dialog och försoning i Europa, inte för att det ska finnas fler klåfingriga EU-byråkrater i Bryssel.