Leif GW Persson är professor vid Polishögskolan, framgångsrik författare och uppskattad tevepersonlighet.
I boken "Gustavs grabb" (Bonniers) berättar han om sitt liv, om den långa klassresan. Gustav är alltså pappan, byggnadsarbetare i det expansiva Stockholm och den som står Leif allra närmast. Boken är en lång kärleksförklaring till pappan. I en kedja runt halsen har Leif pappans klackring; den är för stor för Leifs fingrar.
Leif har lätt för att lära och avverkar olika utbildningsinstitutioner. Han börjar arbeta vid Rikspolisstyrelsen. I samband med den så kallade Geijeraffären hade han gjort förberedelser för att skjuta sig men i sista stund kom han på andra tankar. Efter Socialdemokraternas återkomst 1982 blev Leif GW Persson sakkunnig i regeringskansliet.
Om man så vill: en sällsynt mångsidig man.
Boken är rappt skriven och intressant. Dels att följa klassresan, dels att följa samhällsutvecklingen.
Ibland hajar jag till. Som när Persson skriver att den mycket välkända journalisten (som han namnger): NN är en dålig människa. En av de sämsta som brottsforskaren mött under sin långa karriär. Oj, vilken salva!
Livet igenom har Leif GW Persson haft ångest och missbrukat alkohol. I boken drar han sig inte för att berätta om det mest privata.
Leif GW har till det yttre varit framgångsrik och ibland kan det bli lite tröttsamt med alla dessa redovisningar av succéer, liksom de återkommande avsnitten av den utmärkta finansiella situationen.
"Hans professorstitel verkade ingen i den akademiska världen ta på allvar och i rättsväsendet framstod han mera som en kul kille", skrev Thomas Bodström om GW i sin senaste bok. Det är lätt att söka motvikter av den typen när man läst igenom GW:s digra meritförteckning.
Men en fråga kvarstår. Hur kunde arbetargrabben från Stockholm, idémässigt nära kopplad till socialdemokratin, stödja den värdekonservativa Alf Svensson i det senaste valet till Europaparlamentet?
Många suckar åt frosten men jag hoppas på snö. Jag och äldsta barnbarnet har i bil åkt till olika platser för att utse resmål när det blir skoterföre.
Lever man i en region där snön ligger i ett halvår är det lika bra att lära sig att ha roligt i det vita.
Per Meurling hann med mycket under sitt liv, som inföll mellan åren 1906 och 1984. Han försvarade Stalins utrensningar, skrev böcker om det indiska kastväsendet, kastade sig glatt in i debatter med den tidens intellektuella storheter och skrev om Gullivers sexresor. Det var bara ett litet urval.
"Per Meurling - en intellektuell vildhjärna" av Hans Lagerberg (Ordfront) kunde ha blivit en spännande biografi. Men så blev det inte, tyvärr. Lagerberg hänvisar till än den ene, än den andre men människan av kött och blod träder aldrig fram. Och i en biografi är det en betydande brist.
Det är spelare som petats som står i främsta ledet när lagledningen kritiseras.
Inför slaget i Kristdemokraterna är det fördel Göran Hägglund. Det mesta talar för att han kommer att besegra Mats Odell, om det nu överhuvudtaget går till omröstning. Vinner Hägglund även det här slaget blir han svår att byta ut före 2037.
KD-ledaren är född i Degerfors. Ortens fotbollslag får fortsätta harva i Superettan. Och Hägglund lär få harva på i politikens lingonserie.
Odell föddes i Värnamo år 1947. Han fyller alltså 67 när det är dags för nästa riksdagsval. Men partinestorn Alf Svensson var ju 71 då han kryssades in i Europaparlamentet.
Odell lär väl hoppas på att gammal är äldst i KD.
Även Jens Nilsson från Östersund valdes in i Europaparlamentet 2009. Men han har inte tjänstgjort en enda dag. Ett tillägg till fördraget måste godkännas av de 27 parlamenten innan de 18 extra ledamöterna kan inta sina bänkar. Och detta har blivit en långbänk.
Nu ska parlamentet i Vallonien säga sitt, som sista parlament, men med tanke på den röriga inrikespolitiken är det inte helt säkert att det kommer ett beslut i Namur.
En sak kan man vara ense om, oavsett vad man tycker om skapelsen: EU-ångaren är sällsynt trögstyrd.
Som sagt, vi hoppas på snö och håller tummarna för att Giffarna från Sundsvall i dag säkrar en plats i allsvenskan. Ha det gott!