Många kommunalare utsätts för hot och våld

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2017-09-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Få saker gör mig så upprörd som när medlemmar i Kommunal utsätts för hot eller våld på sin arbetsplats. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att du som varje dag jobbar för att hjälpa andra själv ska känna oro för din säkerhet under din arbetstid.

Tyvärr är det ofta så verkligheten ser ut för några av våra viktigaste yrkesgrupper: ­räddningspersonal, undersköterskor och buss­chaufförer.

Jag kan inte låta bli att tänka på rädslan hos busschauffören i Vällingby utanför Stockholm som för bara någon vecka sedan fick bussen han körde beskjuten under en körning.

Jag tänker på det våldsamma bråk som bröt ut på akuten i Malmö i början av september. Vanmakten hos personalen vars uppgift det är att rädda liv – inte hantera gangsters vid våldsamma uppgörelser. Och jag tänker på alla de gånger som ambulans och räddningspersonal fått vända vid utryckningar till följd av sten­kastning och hot.

Ett annat område där tryggheten för personalen måste bli bättre är inom äldreomsorgen.

Kommunals senaste medlemsundersökning talar sitt tydliga språk. Mer än var femte undersköterska inom äldreomsorgen i landet utsätts för hot och våld från brukare minst en gång i veckan under arbetstid.

Det är inte rimligt att vårdpersonal, varken här i Norrbotten eller någon annanstans, ska tvingas till villkor som skulle vara helt uppåt väggarna inom andra yrken.

Nog skulle vi reagera om veterinärer, IT-­konsulter eller svetsare fick motta hot, slag och sparkar på jobbet?

Jag är inte nöjd förrän det är lika otänkbart att undersköterskor och vårdbiträden utsätts för situationer av det här slaget.

Jag önskar att jag kunde säga att det vi nu ser handlar om enskilda fall där rutinerna brustit. Men problemen är uppenbarligen mer omfattande än så.

Nu behövs en tydlig strategi för ett tryggare Sverige.

Kommunal kräver hårdare lagar för att avskräcka personer som attackerar räddnings­personal. Men självklart behövs också insatser från arbetsgivarnas sida för en bättre arbets­miljö, med förebyggande åtgärder, rätt bemanning och hög kontinuitet. Inte minst inom äldre­omsorgen.

Här deltar vi gärna från Kommunals sida i en dialog om hur tryggheten och säkerheten kan förbättras.

Det är vårt gemensamma ansvar att nå målet om ett samhälle där människor känner sig trygga och fria. När det blir en säkerhetsfråga att åka buss, besöka vården eller gå till jobbet är vi helt fel ute.