Lundh tar strid för F 21

Det är stora värden som står på spel för Norrbotten.

Foto:

Politik2008-04-25 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Fredrik Lundh, s-riksdagsledamot från Luleå och tidigare officer vid F 21 i Luleå, är mycket kritisk mot hur regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors, m, hanterar försvarspolitiken.
"Tolgfors tar inte långsiktigheten och de strategiska beslutet på allvar. På en månad ska ÖB leverera ett underlag som i normala fall tar ett år att få fram. Det är inte ett seriöst sätt att förhålla sig till landets försvar och enskilda människors liv. Man kan inte ställa om ett försvar på några månader när regeringen inte ens förmår säga vad försvaret ska lösa för uppgifter" säger Lundh.

Lundh menar att regeringen först måste klargöra vilka uppgifter försvaret ska ha. Därefter kan man diskutera organisationsfrågorna.
"Vi håller handen utsträckt men regeringen har gång på gång valt att gå sin egen väg och fattat en rad beslut som bara skapat problem för försvarsmakten. Tag bara ambitionen på det internationella området, vem som helst med lite kunnande på området förstår att man inte kan dubblera utlandsstyrkan och samtidigt spara pengar", säger han.
Fredrik Lundh kommer att ställa Sten Tolgfors mot väggen och fråga hur han ser på behovet av förbandsnärvaro i norra Sverige.

Det är bra att Lundh, landshövdingen Per-Ola Eriksson, kommunalrådet Karl Petersen och andra lokala och regionala företrädare höjer rösten. En nedläggning av F 21 handlar inte bara om jobben vid flygförbandet. Ett sådant beslut får stora konsekvenser för hela det lokala samhällslivet.
Det påverkar underlaget för transporter, handel, bensinstationer och annan service.
Samtidigt är färre jobb liktydigt med färre skattebetalare, vilket sin tur betyder minskade skatteintäkter för Luleå kommun. Det blir ännu tuffare tider för vård, skola och omsorg.
Till detta ska läggas att även den civila flygtrafiken påverkas om den militära verksamheten försvinner vid Kallax. Det handlar om merkostnader på mellan 13 och 23 miljoner kronor för Luftfartsverket, enligt en utredning som har några år på nacken.

Luleå och Norrbotten, som upplevt en mycket positiv utveckling under början av 2000-talet, riskerar att drabbas av ett allvarligt bakslag. Näringslivet tappar fart. Dagens optimism förvandlas till pessimism.
Därför krävs en samlad regional front och stark opinionsbildning mot beslutsfattarna i försvarshögkvarteret och försvarsdepartementet. Det är stora värden som står på spel för Norrbotten.

Som Håkan Juholt, s-ledamot i försvarsberedningen, har påpekat finns dessutom alternativ till förbandsnedläggningarna. Det går att skära i den överdimensionerade försvarsbyråkratin först, sa Juholt i en TT-intervju under måndagen.
De försvarspolitiska argumenten för F21 är också starka. I gårdagens NSD konstaterade Ulf Lindgren, kvalitetschef vid F 21, helt riktigt att flygförbandet ligger i Europas bästa flygövningsområde.
Annorlunda uttryckt. De norrbottniska vidderna och den glesa bebyggelsen är bara en fördel i det här fallet. I mer tätbebyggda regioner av Sverige och Europa är förutsättningarna för stora militära flygövningar inte lika bra.