Allt fler personer med nedsatt arbetsförmåga skrivs in på arbetsförmedlingen, enligt en färsk rapport från LO (Landsorganisationen)
Mellan 2009 och 2010 ökade denna grupp med 32 procent och är nu uppe i hela 162 000 personer.
Ökningen förklaras dels av en svag konjunktur, dels av att många nu utförsäkras från sjukförsäkringssystemet.
Det är dessutom uppenbart att det saknas fungerande arbetsmarknadspolitiska insatser för den här gruppen.
"Funktionshindrade saknar idag lämpliga arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i tillräcklig omfattning. Dagens arbetsmarknadspolitik är i alltför hög utsträckning koncentrerade till coachning och matchning", säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.
Lönebidragsanställningar i föreningsliv och företag borde kunna vara ett alternativ för människor med nedsatt arbetsförmåga.
"Men tyvärr har subventionsgraden för lönebidragen minskat successivt och motsvarade år 2009 endast cirka 60 procent av lönen", säger Lindqvist.
Det är en djupt olycklig utveckling - både för samhället i sin helhet och de berörda individerna.
Lönebidragsanställningar är ett vettigt alternativ för de som inte får plats på den ordinarie arbetsmarknaden.
De berörda får göra nytta och uppleva gemenskapen på en arbetsplats. Idrottsföreningar får någon som håller ordning på pappren eller klipper gräset på fotbollsplanen. Samhällets pengar används till aktiva insatser istället för passiva kontantstöd.
Därför krävs nu en ordentlig satsning på lönebidragen. Det vore klokt med en indexering av lönebidragen så att de följer med den allmänna löneutvecklingen.
I annat fall riskerar vi en fortsatt urholkning som gör att föreningar och företag till sist inte längre har råd att ha kvar sina lönebidragsanställda.