Den 23 februari 2002. Ingrid Betancourt, presidentkandidat för De gröna i Colombia, var på väg till ett valmöte i San Vicente. Hennes bil stoppades av FARC-gerillan och Betancourt togs till fånga. Mardrömmen varade i sju och ett halvt år. Som om någon som fängslades i dag skulle bli fri först kring jul 2018.
Extremistorganisationen FARC använder kidnappningar som vapen och är starkt våldsinriktad.
I den fascinerande boken "Även tystnaden har ett slut" (Norstedts) berättar den fransk-colombianska politikern om livet som fånge, flyktförsöken, relationerna till vakterna och medfångarna. Det är en gripande bok och en pamflett mot det politiska våldet. Att överleva i över sju år i olika provisoriska djungelfängelser kräver en otrolig inre styrka. Betancourt imponerar, liksom hennes drygt sexhundra sidor långa skildring av fångenskapen.
Många trodde inte på den parlamentariska vägen i Latinamerika. För många framstod revolution som enda sättet att bryta militärjuntornas och godsägarnas makt. Den kubanska politikern Ernesto Che Guevara, född i Argentina, gav sig av till Bolivia för att leda böndernas kamp. Han stupade där.
Men demokratin vinner ständigt terräng på revolutionernas och statskuppernas kontinent. Nu senast vann vänsterkandidaten Ollanta Humala presidentvalet i Peru. Motkandidat var den högerinriktade Keiko Fujimori, dotter till den förre presidenten Alberto Fujimori som avtjänar ett långt fängelsestraff i ett av Perus mest välbevakade fängelser. En del fruktade att Alberto skulle släppas på fri fot om dottern vann, trots att hon förnekade det, men å andra sidan har märkligare saker inträffat i latinamerikansk politik.
Militärregimen i Argentina använde tortyr. Fångar som misshandlats kastades levande ut ur flygplan. Just nu pågår en juridisk process mot några av de utpekade bödlarna.
I i Chile har man grävt upp kvarlevorna efter den demokratiskt valde socialisten Salvador Allende, som störtades i en militärkupp 1973. Juntan spred ut att presidenten begått självmord men de anhöriga betvivlar uppgiften; de tror att han stupade när demokraterna försvarade presidentpalatset.
Utvecklingen i Latinamerika inger hopp. Militärjuntor och högerextrema regimer har ersatts av demokratiskt valda politiker.
Få trodde att det var möjligt. Men demokratin har en sällsam livskraft. Det som händer i Lima och Montevideo kan inspirera människor i Europas sista diktatur, Vitryssland.
Men det är inte bara i Latinamerika som man på rättslig väg gör upp med det förflutna. I Haag står den förre bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic inför rätta, anklagad för mycket grova brott. Mladic är bland annat misstänkt för delaktighet i massmordet på män och pojkar i Srebrenica, den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget.
Det är viktigt att de skyldiga straffas.
Samtidigt är gripandet av ledande politiker och militärer att tydligt besked till folkförtryckare, statsterrorister och klanledare runt om i världen: Ni går inte säkra! Rättvisan kommer att jaga er till slutet. Usama bin Ladins öde och gripandet av Mladic kan därför leda till återhållsamhet. Den som i dag sitter i trygghet bakom bajonetter och murar kan i morgon vara ett jagat villebråd.
Häggen blommar. Gäddorna hugger i det allt varmare vattnet. Trots intensiv spaning: ingen björnobservation.
Ha det fint i Båtskärsnäs, Boden och överallt annars i det ljuvliga länet!
Nobelpristagare i litteratur från Latinamerika:
Gabriela Mistral, 1945 (Chile). Började som lärare i sin hemby när hon var femton år.
Miguel Ángel Asturias, 1967 (Guatemala). Var en tid sitt lands ambassadör i Paris.
Pablo Neruda, 1971 (Chile). Efternamnet tog han från den tjeckiske författaren Jan Neruda (1834-91).
Gabriel García Márquez, 1982 (Colombia). Den tidigaste Nobelpristagare i litteratur som fortfarande lever (han är 84).
Octavio Paz, 1990 (Mexiko). Avsade sig ambassadörsposten i protest mot att den mexikanska regimen dödade flera hundra demonstrerande studenter inför OS 1968.
Mario Vargas Llosa, 2010 (Peru). Ställde upp som presidentkandidat 1990 men besegrades av den tidigare nämnde Alberto Fujimori.