Låt partierna förbli föreningar

Den som har demokratiska principer försöker inte strypa oppositionens ekonomi med politiska beslut.

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister. Regeringen går vidare med förslaget att stoppa S lotteri.
Foto: Tim Aro / SvD / TT

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister. Regeringen går vidare med förslaget att stoppa S lotteri. Foto: Tim Aro / SvD / TT

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Politik2024-04-15 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I november 2019 presenterade El Salvadors alltmer auktoritäre president en ny lag. Alla organisationer i landet som tog emot stöd från utländska aktörer, till exempel demokratibistånd från Sverige, skulle nu betraktas som utländska agenter. 

Sådana pengar skulle också beskattas med 40 procent.

Metoden är vanlig i världens diktaturer, med Ryssland som föregångare och främsta exempel.

Syftet är förstås att komma åt all form av opposition, eftersom makthavarna i dessa länder betraktar både politiska partier och organisationer i det civila samhället som motståndare. 

De ska avlövas på resurser och därmed göras ofarliga.

Känns det igen?

Detsamma händer nämligen just nu. I Sverige. 

I förra veckan meddelade Tidö-regeringen att den går vidare i sina försök att begränsa Socialdemokraternas intäkter från sitt lotteri. I höstas tillsattes en utredning med uppdraget att hitta ett sätt att helt förbjuda lotteriet. Utredaren kunde dock inte se att det var möjligt. Däremot föreslog han att partiernas lotterier ska beskattas.

Socialdemokraterna uppger att förslaget i praktiken innebär att de förlorar det mesta av de 42 miljoner som lotteriet ger i dag.

Tidö-partierna är i lite varierande grad tydliga med vad det här förslaget innebär, men Sverigedemokraterna, som drivit fram förslaget, säger att det handlar om att komma åt just Socialdemokratin. 

Den mer civiliserade borgerligheten är lika frågande som oppositionen. Ulrika Schenström, som arbetade nära Fredrik Reinfeldt, har skrivit i sociala medier att ett liknande förslag hade varit totalt omöjligt under Alliansregeringen.

I en demokrati använder man inte sin majoritet i riksdagen för att komma åt andra partiers finansiering. En finansiering som dessutom liknar den andra delar av civilsamhället har. 

Hur många föreningar och organisationer säljer inte lotter?

Det är skillnad på partier, säger kanske någon. Men varför skulle det vara det? Partier är också föreningar, med stadgar, möten och verksamhet. Det borde uppfattas som en styrka att ett parti får en så liten andel av sina pengar från skattebetalarna. 

Det borde vara ett egenvärde att inte ordna in partierna under statsapparaten utan låta dem vara en del av  det civilsamhälle de en gång växte fram ur.

Och det borde vara en viktig sak att respektera demokratiska principer.

Men inte för Tidö-regeringen.