Låt jämlikheten prägla samhället!

Jan-Ivar Johansson, Södra Sunderbyn, skriver en gästkrönika om Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken.

Jan-Ivar Johansson, Södra Sunderbyn, skriver en gästkrönika om Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken.

Foto:

Politik2014-08-15 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Ska vi hålla ihop Sverige så skall vi bekämpa ojämlikheten” . Så lyder är ett citat från Stefan Löfvens sommartal.

Det behöver sägas mer än en gång. Det är dags att låta jämlikhetsandan prägla samhället och det står socialdemokratin traditionellt för.

Hela förra seklet kämpade socialdemokratin för jämlikhet och så småningom även för jämställdhet. Borgerliga regeringar, speciellt den som suttit de senaste två mandatperioderna har på olika sätt kämpat emot.

I dag är arbetslöshet och sjunkande skolresultat samt förfallet i olika samhällsfunktioner, klara och tydliga tecken på ett nytt klassamhälles framväxt.

Det är satsningar på jobb och skola som behövs för att bryta den tendensen.

”Satsningen på jobb och utbildning är ett slag direkt i magen på ojämlikheten”, sa Stefan Löfven.

I kunskapssamhället är skolan själva förutsättningen för jämlikhet. ”En fullständigt avgörande faktor för att vi skall kunna skapa ett Sverige som håller ihop, det är just en jämlik skola”, sa han.

I dag är inte denna ståndpunkt bara ett politiskt ställningstagande för rättvisa och frihet utan också ett vetenskapligt faktum.

För ett par år sedan gav de båda brittiska epidemiologerna Wilkinson och Picket ut boken som på Svenska kallades för ”Jämlikhetsanden” . Där bevisar man med hjälp av internationell statistik att jämlika samhällen nästan alltid är bättre samhällen.

De bägge forskarna kan visa på att i ojämlika samhällen ökar förskrivningen av psykofarmaka, sjuklig fetma, kriminalitet, våld och därmed utbyggnad av fångvården.

Studier inom andra vetenskaper visar också på att det i de flesta industriländer har det skett en väsentlig ökning av ångest och depressioner. Bland ungdomar visar det sig att detta alltid åtföljs av en högre frekvens av beteendestörningar som brottslighet, alkoholism och drogmissbruk.

Sverige tillhör fortfarande ett av världens mest jämlika länder men utvecklingen går åt fel håll.

I valet till hösten kan alla göra sitt för att vända denna negativa trend och rösta på det parti som strävar efter ”ett gemensamt solidariskt land” som Löfven utryckte det.