Konsten att se livet från den ljusa sidan

Anna Sundström är verksamhetschef på Olof Palmes Internationella Center. Hon skriver regelbundet i NSD.

Anna Sundström är verksamhetschef på Olof Palmes Internationella Center. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto:

Politik2015-12-23 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

År 2015 lider mot sitt slut och som brukligt är börjar det bli dags att summera året som gått.

Terrorattacker i Paris, Köpenhamn, Trollhättan, Ankara, Beirut och Paris igen. Extremradikala rörelser som Isis på frammarsch och fortsatt krig i Syrien. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt som under 2015. Stängda gränser, ID-kontroller och historiska avräkningar på biståndet för att delfinansiera det svenska flyktingmottagandet.

År 2015 skulle kunna beskrivas som ett riktigt skitår.

För några dagar sedan begravdes en vän. Efter flera års kamp mot cancern orkade kroppen inte mer. Hans liv blev alltför kort. Sin sjukdomstid ägnade Tobias åt att hjälpa andra genom en insamling till Cancerfonden.

Begravningen avslutades med Monty Python-sången ”Always look on the bright side of life”. Hans budskap till oss alla var att fokusera på det positiva i livet.

Det handlar helt enkelt om vilket perspektiv man väljer. Fokuserar vi på det negativa är det mörka känslor som växer och tvärtom.

Jag oroas av att fler och fler enbart ser mörker, att så många verkar känna att utvecklingen går åt fel håll. Det skapar rädsla och i rädslan gror misstro, nationalism och främlingsfientlighet.

När det nu är dags att summera 2015 väljer jag därför att fokusera på några av de många fantastiska saker som hänt under året.

Efter en nästan två år lång epidemi av Ebola i Västafrika med över 8000 döda stoppades smittspridningen och under 2015 förklarades det värst drabbade landet Sierra Leone fritt från Ebola.

I höstas meddelade Världsbanken att mindre än 10 procent av världens befolkning lever i extrem fattigdom. För 20 år sedan var siffran 37 procent.

I september röstade alla FN:s medlemsländer ja till 17 globala utvecklingsmål. Målen träder i kraft i januari 2016 och fram till 2030 ska fattigdom och hunger utrotas och jämlikheten både inom och mellan länder öka.

I Paris nåddes ett historiskt klimatavtal. För första gången har alla världens länder lovat att begränsa sina utsläpp och att arbeta för att hejda klimatförändringarna.

Och inom WTO träffades ett avtal om avskaffande av exporthinder som kommer att innebära stora ekonomiska möjligheter för utvecklingsländerna.

Världen blir bättre. Många utmaningar återstår– det ska vi inte blunda för.

Utvecklingsmålen är satta men bara med tillförsikt och framtidstro kan vi nå dem.