Kompetensförsörjningen behöver bli en valfråga

Eva Nordmark, ordförande i TCO (tjänstemännens centralorganisation), skriver regelbundet i NSD.

Eva Nordmark, ordförande i TCO (tjänstemännens centralorganisation), skriver regelbundet i NSD.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Politik2018-05-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är fantastiskt att se de varma vindar som högkonjunkturen sveper över arbetsmarknaden i Norrbotten!

Arbetsförmedlingens prognos för 2018 visar att arbetslösheten förväntas sjunka ytterligare under året och företagen i länet är mer optimistiska nu än på länge.

Vi är i ett läge i Norrbotten och i Sverige där arbetsgivarna ropar efter arbetskraft och där du som enskild, med rätt kompetens, har goda möjligheter att byta jobb och utvecklas i arbetslivet.

Brist på arbetskraft är dock inte bara ett problem för arbetsgivarna. Det försvagar tillväxten när företag inte kan växa som de tänkt och påverkar kvaliteten i välfärden när det inte går att anställa tillräckligt med personal.

För TCO-förbundens medlemmar som arbetar i de så kallade bristyrkena vet vi att färre kollegor ofta innebär ökad stress och arbetsbelastning.

Behovet av välfärdstjänster kommer att öka de närmaste tio åren. Digitaliseringen och automatiseringen innebär att jobben och arbetsmarknaden förändras i snabb takt.

För att utveckla jobben, välfärden och Sveriges långsiktiga konkurrenskraft vill jag lyfta två områden som politiken måste satsa mer på:

1. Kompetensförsörjningen. Vi behöver bättre möjligheter till omställning, kompetensutveckling och vidareutbildning genom hela yrkeslivet. Det måste vara möjligt att fylla på med ny kunskap kontinuerligt. Vi måste också kunna skola om oss mitt i yrkeslivet till ett nytt jobb, inte bara en utan flera gånger. Politiken har här en viktig roll att se till utbildningsutbudet anpassas till de yrkesverksammas, näringslivets och välfärdens behov. Det måste också skapas bättre ekonomiska möjligheter att studera mitt i livet.

2. Ett hållbart och utvecklande arbetsliv. Allt för många av dem som arbetar i de politiskt styrda välfärdsverksamheterna har idag en ohållbar arbetssituation. Så kan vi inte ha det. Läraren, sjuksköterskan, socialsekreteraren, polisen och andra viktiga yrkesgrupper måste få rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. I grunden är detta drömjobb! Genom bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för dessa grupper borde allt fler unga, och äldre som vill byta bana i yrkeslivet, kunna se sin framtid i dessa yrken. På så sätt löser vi personalbristen och säkrar en god kvalitet i välfärden.

Dessa frågor är viktiga framtidsfrågor och behöver få större utrymme fram till valet i höst.