Kollektivavtal garanterar schyssta villkor

Emilia Töyrä, Kiruna, och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Emilia Töyrä, Kiruna, och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto:

Politik2016-11-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Gudrun Sjödén, Joe & the Juice och Taxikurir. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Vad förenar dem?

Än så länge (Hotell-och restaurangfacket förhandlar just nu med Joe & the Juice) är det namnet på företag och politiska partier som arbetar mot kollektivavtal.

I torsdags beslutade en majoritet i finansutskottet att säga nej till regeringens förslag om arbetsrättsliga krav vid upphandling.

Det betyder att våra skattepengar kan gå till att sänka städares och taxiförares löner. Det finns exempel på taxiförare som har 27 kronor i timmen som kör färdtjänst åt moderatledda Stockholms läns landsting.

Varje år upphandlas det i Sverige för 600 miljarder kronor. Det är väldigt mycket pengar och rätt använt skulle de kunna göra skillnad för anställda och företagare.

Med utskottets ”nej” riskerar vi att villkoren som gäller för anställda i företag upphandlade av våra landsting kraftigt försämras. För hur ska du som seriös företagare, som har kollektivavtal för dina anställda, rimligtvis kunna konkurrera med företag som struntar i det?

Jag hörde Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson förklara varför partiet valt sin ståndpunkt. Han pratade om ”byråkrati” och ”krångliga regler”. Gud förbjude att vi skullle utsätta företag för byråkratin att arbetare runt om i landet har en lön de kan leva på och möjlighet att få pension på ålderns höst!

Andra argument mot kollektivavtal brukar vara ”jag har bättre villkor för mina anställda än vad kollektivavtalet ger”. Om så är fallet – varför inte teckna kollektivavtal? Avtalet är inget tak för villkor och lön, bara ett golv.

Vad ingår då i ett kollektivavtal?

Du är för det första garanterad en lön med kollektivavtal – det finns ingen lägstalön enligt lag i Sverige. Övertidsersättning? Inte säkert utan avtal. Ersättning vid obekväm arbetstid? Jepp, kollektivavtalet reglerar det, inte någon lag.

Du är dessutom försäkrad om du skulle skada dig på jobbet och får extra pension avsatt varje månad – och under tiden du är föräldraledig ger en försäkring också inbetalning till pensionssparandet.

Jobbar du på ett företag som saknar avtal och som säger sig följa kollektivavtalets nivåer måste du kontrollera alla detaljer själv för att vara säker på att det stämmer och du har heller inte rätt att hävda avtalet vid löneförhandlingar.

Den 30november avgörs frågan om vi ska ställa krav på schysta villkor för arbetare runt om i landet i plenisalen i Sveriges riksdag. Den 30 november får vi ett tydligt facit på var skiljelinjen i svensk politik är. Etablissemanget mot arbetarna. Samma skiljelinje vi sett sedan farmor var ung.

Kampen för att försvara den svenska modellen fortsätter och kampen behövs!