Klassisk reformpolitik à la S

PRIORITERAD GRUPP. Pensionärerna är en prioriterad grupp i finansminister Magdalena Anderssons och stats-    minister Stefan Löfvens förslag till statsbudget för 2018.?

PRIORITERAD GRUPP. Pensionärerna är en prioriterad grupp i finansminister Magdalena Anderssons och stats- minister Stefan Löfvens förslag till statsbudget för 2018.?

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Politik2017-09-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Affärstidningen Dagens Industri har en något annorlunda analys av regeringens budgetproposition.

”Det är en riktig högerbudget som finansminister Magdalena Andersson lägger fram. Åtminstone om man tittar på skattepolitiken och storsatsningarna på polis och försvar”, kommenterar ledarskribenten Tobias Wikström.

Själv skulle jag beteckna hennes verk som en traditionell socialdemokratisk reformbudget.

Skattesänkningarna i budgeten – som i huvudsak går till pensionärerna – kan näppeligen beskrivas som högerpolitik.

Minns att det var M, C, L och KD som skapade skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer under alliansens regeringsperiod 2006–2014.

Den borgerliga regeringen införde fem jobbskatteavdrag, vilket innebar sänkt skatt på löneinkomster men inte på pensioner, sjukpenning eller föräldraförsäkring.

Senare gjordes visserligen en del skattelättnader för att kompensera pensionärerna. Men efter åtta år med alliansstyre kvarstod en stor skatteskillnad mellan löneinkomster och pensioner.

Nu – under S-regeringen – är inriktningen den motsatta. I och med den rödgröna budgeten tas skatteklyftan bort helt på pensioner upp till 17 000 kronor i månaden redan nästa år.

Regeringen sätter samtidigt upp ett tydligt mål för när skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare ska vara helt borta – nämligen år 2020.

Med högerregeringen Reinfeldt infördes alltså ”pensionärsskatten”.

Med den nuvarande regeringen avskaffas den. Högerpolitik? Nja.

Det är en politik som i alla fall känns helt rätt och genuint S. Den är både rättvis och rationell.

Principen i skattesystemet borde dessutom vara självklar. Pension ska betraktas som uppskjuten lön och följaktligen beskattas på samma sätt som lön.

Polis och försvar kan måhända beskrivas som gamla moderata paradgrenar.

Men polis och ett väl fungerande rättsväsende är en del även av socialdemokratisk trygghetspolitik.

Även Stefan Löfven och Magdalena Andersson ser med oro på gängkriminaliteten och tycker att vanligt folk ska kunna känna sig trygga på gator och torg. Därför prioriterar de höjda anslag till polisen före nya jobb-skatteavdrag.

Kom dessutom ihåg hur det var med den allmänna värnplikten.

Den avskaffades av en högerinriktad riksdagsmajoritet 2009 i strid med S. Nu – med försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid rodret – återinförs värnplikten.

Även detta – ett försvar med en folklig förankring – är en socialdemokratisk stridsfråga sedan länge och kan inte ses som en högervridning.

Finansminister Magdalena Anderssons budget rymmer ju dessutom betydligt mer än skattesänkningen för pensionärerna, polissatsningen och den utökade försvarsbudgeten.

Tag bara storsatsningen på skolan.

Regeringen har redan investerat betydande belopp för att öka läraryrkets attraktivitet, fler anställda på lågstadiet, stärka specialpedagogiken och höja kvaliteten på fritids.

I budgeten för 2018 börjar nu infasningen av ett nytt stöd för att lyfta skolor i socioekonomiskt utsatta stadsdelar.

Det betyder ett tillskott på 1,5 miljarder kronor extra redan 2018. När stödet är fullt utbyggt 2020 handlar det om sex miljarder kronor.

Den som vill får givetvis kalla det detta höger eller vänster, om man så önskar.

Men i grunden är det klassisk socialdemokratisk politik som tar sikte på att stärka jämlikheten och utveckla det svenska samhället.