Kan Helle ändra Danmark?

Det krävs en mindre kulturrevolution för att få landet på fötter igen

Helle Thorning-Schmidts regeringsunderlag - Socialistisk Folkeparti, det liberala mittenpartiet Radikale och Enhedslisten - spretar åt alla håll.

Helle Thorning-Schmidts regeringsunderlag - Socialistisk Folkeparti, det liberala mittenpartiet Radikale och Enhedslisten - spretar åt alla håll.

Foto: Henning Hjort

Politik2011-09-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är en god nyhet för Danmark, Norden, Europa, ja, världen, att de danska väljarna satt punkt för det tioåriga högerstyret i landet. Det har varit pinsamt att bevittna hur moderaternas systerparti Venstre år efter år säkrat regeringsmakten genom allt större eftergifter till det främlingsfientliga Dansk Folkeparti (DF).

Ingen annan regering i Norden har producerat så många diskriminerande lagar riktade mot utländska (och i synnerhet då utomeuropeiska) medborgare som den danska högerregeringen.

Det är en dålig nyhet och ett bevis på hur nationalism och främlingsrädsla gripit omkring sig i landet att två tredjedelar av danskarna ställer upp bakom den hårda invandringspolitiken, och att inte ens socialdemokraterna vågat kräva stopp för diskrimineringen.

Venstre höll för övrigt ställningarna i valet och förblir landets största parti. Priset fick i stället betalas av koalitionspartnern Konservative och stödpartiet DF, vars långa uppgång brutits.

Det är naturligtvis en god nyhet att socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt kommer att leda den nya regeringen i Danmark. Men det är en dålig nyhet att Socialdemokraterna gör ännu ett uselt val - ett av de sämsta genom tiderna.

Thorning-Schmidts regeringsunderlag - Socialistisk Folkeparti (SF), det liberala mittenpartiet Radikale och Enhedslisten (som står till vänster om SF), spretar åt alla håll.

I invandringspolitiken står Radikale närmare de två vänsterpartierna än Socialdemokraterna. I den ekonomiska politiken står Radikale närmare de borgerliga partierna än vänsterblocket i övrigt, och accepterar bland annat att möjligheten att pensionera sig vid 60 år försvinn er.

Danmark har ännu inga jättelika ekonomiska problem. Statsskulden är måttlig och arbetslösheten bara hälften så stor som i Sverige. Men dynamiken är borta och tillväxten har stagnerat. Inte så konstigt med tanke på att regeringen ägnat det mesta av sin tid åt att konstruera fiffiga poängsystem för att förhindra utlänningar att ta sig in på den danska arbetsmarknaden och att jaga unga danskar på kärleksflykt till Sverige för att de inte kunnat ställa en stor ekonomisk garanti för sin utomeuropeiska make/maka.

Undra sedan på att turister skräms bort, och att affärerna med utlandet börjar gå trögt.

Det räcker inte med att den nya regeringen river vägbommarna mot Tyskland. Det krävs en mindre kulturrevolution för att få landet på fötter igen. Kan Helle ändra Danmark?