Kampen mot kärnvapnen går vidare

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Foto: Marianne Westin

Politik2018-01-31 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När arbetarrörelsen formades i slutet på 1800-talet var klasskampen överordnad. Man kämpade mot överheten och kapitalism.

När S-kvinnoförbundet bildades 1920 var huvuduppgiften att organisera socialdemokratiska kvinnor och då började kongressinläggen präglas också av andra frågor.

Kvinnors ögon och kvinnors erfarenheter behövs för att förändra kvinnors villkor, men vi som suttit i maktens korridorer vet att även om vi kvinnor finns där tar det tid att åstadkomma förändringar.

Ett förarbete och ett starkt samarbete behövs, vilket bland annat #metoo visar.

S-kvinnors frågor har handlat om skolmat, kommunala tvättstugor, barn- och äldreomsorg, fria aborter, sextimmars arbetsdag, pensioner, heltider, delade turer, föräldraförsäkring, förlossningsvård, mammografi och nu senast cellprovtagning men det kanske viktigaste har vi varit och är den spjutspets vi varit i kampen mot kärnvapen.

Tack vare S-kvinnor sa Sverige nej till kärn­vapen.

Kärnvapenforskningen kom igång i Sverige i mitten av 1940-talet, M och L var positiva och S var splittrat i frågan. S-kvinnors dåvarande ordförande Inga Thorsson startade ett aktivt motstånd mot kärnvapen och tack vare henne och S-kvinnors kamp sköts frågan på framtiden.

År 1958 slöt M, L och C upp bakom Socialdemokraternas förslag att ingen forskning fick bedrivas med inriktning på tillverkning av kärnvapen.

Det är viktigt att Sverige fortsatt agerar mot kärnvapen. Vi lever i en orolig värld med krig, terror och stora flyktingsströmmar.

USA:s nye president Donald Trump är världens kanske just nu mest farlige ledare och Nordkoreas diktator kan åstadkomma en riktig katastrof med detta extremt farliga vapen.

Sverige bör ratificera FN:s konvention om kärnvapen. Konventionen innebär att 122 av FN:s medlemsstater ska arbeta för att motverka användning och innehav av kärnvapen, tidigare har vi såna beslut när det gäller kemiska och biologiska vapen, men inte när det gäller kärnvapen.

Vi litar på vår utrikesminister Margot Wallströms mod och goda omdöme.

Det finns fortfarande mycket arbete kvar för att få en trygg värld. Bland annat att avskaffa mäns våld mot kvinnor som är den yttersta konsekvensen av det ojämställda samhället. Vi har under hösten hört hemska historier. Det har handlat om kvinnor som kränks, förföljs, våldtas, blir slagna och som trycks tillbaks i sitt yrkesliv.

#metoorörelsen har fått världen att inse vidden av problemet med det ojämställda samhället. Den framgång vi nått genom #metoo beror på ett starkt samarbete.