Jämlikheten i fokus för s

Politik2008-06-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
På den socialdemokratiska partikongressen 1967 tog dåvarande LO-ordförande Arne Geijer klivet upp i talarstolen. Han talade om ökad jämlikhet.
Då, liksom nu, var det många som beskrev kravet på social utjämning som en gammaldags idé som inte gick att förena med det moderna samhällets effektivitetskrav. Men Geijer argumenterade emot och framhöll att kravet på jämlikhet var en tidlös tanke.
Det socialdemokratiska partiet tände på alla cylindrar efter talet.
Alva Myrdal fick uppdraget att leda en jämlikhetsgrupp. Det arrangerades studiecirklar och seminarier. "Ökad jämlikhet" blev en valparoll för partiet.

Vid partikongressen 1969 sa Olof Palme:
"Jag har flera gånger sagt att jämlikheten inte är ett tillstånd, utan en färdriktning för politiken. Men färdriktningen är viktig. Den skall vi hålla fast vid."
Palme citerade den engelske socialisten Richard Henry Tawneys ord att "det som betyder något för ett samhälles friskhet är det mål som dess ansikte är vänt mot".
"Den svenska socialdemokratins ansikte skall vara vänt mot en framtid präglad av jämlikhet och fri gemenskap mellan människor", konstaterade Palme.
Det är ett budskap som håller än.

Därför är det glädjande att höra dagens s-ledare Mona Sahlin argumentera med kraft mot de växande inkomstskillnaderna.
"Om inte vi socialdemokrater alltid drivs av ilska mot orättvisor och polarisering tappar vi legitimiteten att vara en socialdemokratisk folkrörelse", säger hon i DN 25 juni.
"Kanske skulle vi pröva indexerade höjningar av barnbidrag, bostadstillägg och studiemedel. Annars fortsätter klyftorna automatiskt att öka", fortsätter hon.

På Dagens Nyheters genomborgerliga ledarsida beskrivs Sahlins resonemang som "60-talsretro". Men jämlikhet är inte en fråga om nostalgi. Jämlikhetsidéerna är själva essensen i socialdemokratin. Till och med partinamnet handlar ju om "den sociala demokratin" - det vill säga synsättet att en an´ är så god som en an´.
Sahlins och socialdemokratins jämlikhetstankar står dessutom i bjärt kontrast till dagens regeringspolitik.
Arbetslösa, sjuka och pensionärer får dra åt svångremmen, samtidigt som folk med goda inkomster, dyra hus och stora förmögenheter får sänkt skatt. De sociala spänningarna i det svenska samhället ökar.
Därför finns verkligen behov av en arbetarrörelse som gör jämlikheten och fördelningspolitiken till en huvudfråga.
Jämlikheten är ett framtidsprojekt. Det handlar inte om nostalgiskt tillbakablickande.