Två av våra duktiga ishockeytjejer, Emma Eliasson och Jenni Asserholt, har lämnat landslaget.
Emma har blivit petad av förbundstränare Leif Boork och Jenni har själv valt att lämna, men Boork säger att även Jenni hade han tänkt nobba.
Om mankliver över en viss gräns då åker man ur laget, är hans kommentar, men Emma vet inte vilken gräns han syftar på, inte heller varför hon inte kom med i truppen, men det handlar tydligen inte om hennes prestation på isen.
I samma veva som Emma petades meddelade Jenni att hon lämnar Damkronorna. Hon är en av de mest rutinerade spelarna, orsaken varför hon lämnar är personliga skäl. Detta har bland annat lett till att övriga spelarna i laget skickade ett brev till ledningen, där man krävde en förändring av ledarstaben. Men någon förändring blev det inte, Boork sitter kvar.
Det pyr i Hockeysverige och det gör det bland många av oss som arbetar för jämställdhet och likabehandling. Man kan ju fråga sig om detta hade hänt i herrlaget? Emma som meddelat att hon ska jobba för att ge damhockeyn bättre förutsättningar har säkert svaret. Vi stödjer dig, Emma.
I Sverige ska kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv. Trots detta finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller löner, villkor och möjligheter att påverka sin situation. Varken samhället i stort eller idrotten är jämställd.
I hela samhället är mannen norm och hockeyn är tydligen inget undantag.
Kampen mot orättvisor måste föras varje dag. Vi får inte tiga och låta oss skrämmas av uteslutning och uppsägning.
Vår utrikesminister Margot Wallström är en bra förebild, ett utmärkt exempel på en person som har modet att säga ifrån när hon ser att demokratin är hotad och att människor förtrycks och behandlas orättvist.
En gång var vi av FN utsedd till världens mest jämställda land, men idag är vi inte det. Insatserna för att åter komma dit måste börja i skolan, en tidig ”vaccination” med en undervisning om demokrati, solidaritet, jämställdhet och ansvar är det effektivaste motmedlet mot att former av förtryck och orättvisor.
Solidaritet är inte låt-gå-mentalitet eller flathet. Solidaritet sätter gränser, kräver ömsesidig respekt, ansvar och fasthet i värderingar.
Slutligen ett stort grattis till Luleå kommun som är en av landets bästa kommuner när det gäller jämställdhet. Luleå ligger på 9:e plats bland Sveriges 290 kommuner och i gruppen större städer ligger Luleå bäst till av alla.
Vi har all anledning att vara stolta.