Intressant valreportage
Mona Sahlin uppmärksammas i den nyutgivna boken "Mona Sahlin tur och retur" (Hjalmarson & Högberg).
Foto: BJ…RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Nu publicerar förlaget Hjalmarson & Högberg reportaget på nytt. I den nyutgivna boken "Mona Sahlin tur och retur" ingår Bengtssons text från valrörelsen 1994 plus ett par nyskrivna kapitel om Sahlins väg tillbaka till den centrala politiken och partiledarposten.
I reklamtexterna beskrivs Bengtssons bok som "en oöverträffad skildring inifrån en svensk valrörelse". Och Håkan A Bengtssons bok är mycket bra och välskriven.
Men när det gäller valrörelseskildringar får man inte glömma Dieter Strands banbrytande "Palme igen" från 1980.
Dieter Strands bok toppar alltjämt min topplista över valreportageböcker. Men det är inte fy skam att vara god tvåa efter legenden Strand.
Håkan A Bengtssons valreportage 1994 har åldrats vackert. Det är fortfarande kul att läsa valstrategens Bosse Krogvigs drastiska kommentarer till allt och alla under den hektiska valrörelsen.
"Nu har kommunistpittarna skjutit sig i foten", för att ta ett exempel. Eller: "Göran, nu tar jag det ur hästens mun. Ingvar vill att du ska ta debatten."
Vi påminns om de omtalade amerikanska konsulterna (Phil Noble, Rick Ridder, Bill Hamilton med flera) som gav tips och råd under den socialdemokratiska valkampanjen.
Vi kan dessutom räkna med att mycket från valrörelsen 1994 kommer att gå igen inför riksdagsvalet 2010.
I ett kapitel redogör Bengtsson för "the fear factor", skräckens strategi, som högerpartiet tories använde i den brittiska valrörelsen 1992 och som blev en förebild för borgarna inför valet 1994.
"Socialdemokraterna vill höja skatterna på företag och jobb. Vågar du ta risken?", löd en borgerlig tidningsannons 1994.
"Har du råd med skattechocken?", hette det i en annan annons.
Det var nästa exakta kopior av tories valannonser 1992 som hade budskapet "Extra would labour tax you".
Det är argument som de borgerliga säkert kommer att återanvända under valrörelsen 2010.
Thomas Östros, socialdemokraternas finansministerkandidat, har i försiktiga ordalag talat om att återinföra "en modern förmögenhetsskatt" och om höjd fastighetsskatt på "dyra fastigheter".
I den borgerliga valretoriken kommer sådant säkert att beskrivas som en "skattechock" för sjuksköterskor och metallarbetare.
"Generaler utkämpar ofta föregående krig en gång till. Kanske gäller det också politiker", skriver Håkan A Bengtsson.
Det är egentligen inte konstigt. Det finns grundläggande skillnader mellan partierna. Det finns olika syn mellan höger och vänster på offentlig sektor, välfärdspolitik och arbetsrätt. Socialdemokrater och moderater har olika åsikter om skatterna.
Därför är det inte konstigt att vissa argument återupprepas och kommer igen i valdebatterna.Höger kommer att vara höger, vänster kommer att vara vänster, även i valrörelsen 2010.
Av de skälen är det nyttigt att läsa Håkan A Bengtssons reportage om valrörelsen 1994 på nytt. Det påminner oss om att vissa saker är eviga i politiken.