"Varför inte göra ett landsting för hela Sverige?" undrar en läsare. Ja, varför inte? Varför inte lösa upp alla regionknutar och göra hela Sverige till en samlad sjukvårdsregion?
Sjukvården behöver ett starkare huvudmannaskap med större ekonomiska och politiska muskler.
Befolkningen blir allt äldre, vilket innebär växande behov av vård och omsorg.
De regionala skillnaderna i demografiskt hänseende ökar kraftigt. Ökningen av antalet äldre är störst i de delar av Sverige som redan har den äldsta (och mest vårdkrävande) befolkningen. Dit hör län som Norrbotten, Jönköping, Kalmar och Värmland.
Sjukvården är en verksamhet som präglas av ständiga medicinska och tekniska framsteg. Fler krämpor går att lindra och bota. Det är fantastiskt men också kostnadsdrivande.
Enligt en DN-artikel häromdagen behöver landstings- och kommunalskatten höjas med hela 13 (tretton!) kronor för att klara alla växande behov.
Det innebär i så fall att vi kommer att betala en bra bit över 40 kronor i kommun- och landstingsskatt från varje hundralapp som vi tjänar ihop.
Därför väntar ingen söndagspromenad i parken för landets sjukvårdspolitiker. Diskussionen om akutkirurgin i Kiruna är inte den sista svåra debatten.
Ett starkare, mer samlat, huvudmannaskap kan dock göra resan något lättare. Dagens landsting - i synnerhet de som har liten befolkning och stor glesbygd - får svårt att klara sig själva.
Till exempel är län som Norrbotten, Jämtland och Gotland redan starkt beroende av utjämningssystemet. 28 procent - mer än fjärdedel - av landstingsbudgeten i Norrbotten - hänger på utjämningspengar och statsbidrag.
Fattiga glesbygdskommuner som Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Bräcke, Vilhelmina och Ånge klarar inte vården på egen hand. De behöver solidariteten från andra.
Ett nationellt huvudmannaskap kan lägga större kraft bakom de politiska löftena om att alla människor i vårt avlånga land ska ha god och likvärdig sjukvård - oavsett om de bor i Kiruna eller Smygehuk.