IF Metall sticker ut hakan

Politik2011-06-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Om två veckor inleder IF Metall sin kongress i Älvsjömässan, som ligger strax utanför Stockholm. 300 ombud, som företräder 350 000 medlemmar i vårt avlånga land, drar upp de facklig-politiska riktlinjerna inför framtiden.

13 av ombuden kommer från de två avdelningarna i Norrbotten.

Under fyra intensiva kongressdagar ska de bland annat behandla 328 motioner och tre tunga kongressrapporter.

Det är tydligt att regeringens ingrepp i A-kassan och sjukförsäkringen engagerar många i IF Metall.

18 motioner riktar kritik mot besparingarna i A-kassan. 14 motioner kräver förbättringar i sjukförsäkringen - bland annat att regering och riksdag slopar stupstocksregeln.

"Det är ideologiska frågor", säger Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metall Norrbotten, när vi träffas för ett samtal inför kongressen. "Du ska ha en inkomsttrygghet även när du blir sjuk eller blir utan jobb."

IF Metall ger inte mycket för socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons förslag till justeringar i sjukförsäkringen.

"De senaste lagändringarna är ytterst marginella. Fortfarande drabbas många av våra medlemmar av den cyniska politik som innebär utförsäkring när tidsgränsen för hur länge man får anses vara sjuk passerats", skriver förbundet i ett uttalande.

IF Metall ger även helhjärtat stöd till det så kallade Påskuppropet mot utförsäkringarna.

"Vi sympatiserar starkt med kraven på en mänskligare sjukförsäkring och uppmanar åter regeringen att se över reglerna", framhåller förbundet.

I kongressrapporten "Vårt samhälle och solidariteten" argumenterar IF Metall även för högre ersättningsnivå och höjt tak i A-kassan.

"Den försämrade ersättningen vid arbetslöshet gör att många industriarbetare bara får hälften av den tidigare lönen i ersättning vid arbetslöshet. Inte 80 procent som många tror", framhåller IF Metall.

Med andra ord: A-kassan fungerar inte längre som en inkomstförsäkring.

En annan stor fråga på kongressen blir energipolitiken. IF Metall sticker ut hakan i debatten om kärnkraften.

I en motion kräver Norrbottensavdelningen att Socialdemokraterna medverkar till en bred energiuppgörelse och att ny kärnkraft blir en del av energiproduktionen.

Förbundsstyrelsen yrkar bifall till förslaget.

"Socialdemokraterna behöver nyktra till. Energipolitiken var en av förklaringarna till valförlusten 2010", menar Jörgen Näsström.

Ombudsmannen inser att förslaget om kärnkraften kommer att provocera många, icke minst efter Tysklands beslut att avveckla sin kärnkraft till år 2022.

"Men vad är alternativet?" undrar han. "Vi måste trygga billig el till både hushåll och industrier. I Norrbotten har vi tunga elintensiva industrier som SSAB, LKAB, Kappa och SCA. De behöver konkurrenskraftiga elpriser för att kunna överleva."

Både socialdemokratiska och borgerliga politiker har skäl att lyssna till kravet på en bred blocköverskridande energiuppgörelse.

De borgerliga tog beslutet om en ny kärnkraftslag med bara två rösters majoritet i riksdagen. Det skapar stor osäkerhet om de långsiktiga spelreglerna, vilket givetvis är allvarligt.

Energipolitiken passar illa för kvartalspolitik och snabba svängningar. Energiinvesteringar handlar nämligen om kostsamma och långsiktiga investeringar.

Därför måste både hushåll och industrier veta att det finns spelregler och lagstiftning som sträcker sig längre än en fyraårig mandatperiod.

I annat fall vågar ingen göra stora framtidsinvesteringar.