Idéer som bär

Politik2010-12-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Pehr-Birger Nilsson, S-veteran i Piteå, har skickat ett fint gammalt citat från "Nordens Karlsson" (Morgon-Tidningens klassiske ledarskribent Karl Fredriksson).

Källan är Torsten Nilssons bok "Människor och händelser i Norden" (Tidens Förlag 1977):

I en spalt på sista sidan i Morgon-Tidningen formulerade sig "Nordens Karlsson" på följande sätt 1939:

"Statsminister Per-Albin Hansson är inte lätt att knäcka nötter med. 1936 ville han ge dyrortstillägg till folkpensionärerna, som skulle ha kostat 20 miljoner om året. Det kommer att ruinera näringslivet, ropade Sunt Förnuft (organ för Skattebetalarnas Förening), vilket så uppskrämde de borgerliga riksdagspartierna att de välte förslaget och skaffade en annan regering.

Men det ledde bara till att Per-Albin gick ut och skaffade fler riksdagsgubbar, varefter han genomförde dyrortstillägg och mödrahjälp och barnbidrag och bosättningslån och skollunch och folksemester och allt möjligt socialt slöseri som höll på att skrämma vettet ur Sunt Förnuft.

På grund av dessa bördor växte näringslivets krafter så orimligt att nationalinkomster steg med 2 400 miljoner från 1936 till 1939. Därmed blev det så mycket pengar över i folkhushållet att vår kapitalbildning 1939 var 800 miljoner större än 1936. Detta vittnesmål om näringslivets förmåga att uthärda omänsklig behandling har han låtit Wigforss skriva upp i en statsverksproposition för att Sunt Förnuft skulle ha något att hålla i när det ånyo blir psykologisk depression i Skattebetalarnas Förening."

Det är ord som visar att gamla politiska sanningar går igen. Även på 1930-talet menade Skattebetalarnas Förening och andra högerorganisationer att sociala reformer skulle slå undan benen för svenskt näringsliv.

Men verkligheten visar något annat. Det går att kombinera rättvisereformer med ekonomisk tillväxt, som "Nordens Karlsson" konstaterade i sin spalt redan 1939.

Barnbidrag, mödrahjälp och semester hindrade inte näringslivet från att expandera och utvecklas.

Jämlikhet och utveckling går ihop, som även Mona Sahlin sa i sitt avskedstal på förtroenderådet 4 december 2010.

Det är också detta synsätt som i grunden skiljer Socialdemokraterna från borgerligheten.

Partiet ställer inte jämlikhet i motsats till ekonomisk tillväxt. I stället blir det ena en förutsättning för andra.

Tag bara satsningarna på allmän grundskola, ett gymnasium för alla, utbyggnaden av högskolan, arbetsmarknadsutbildningar och Komvux. De gjorde att alla - inte bara de med rika föräldrar - fick chansen till en bra utbildning och personlig utveckling. Samtidigt fick näringslivet välutbildad arbetskraft..

Eller titta på 1990-talets hemdatorreform. Internet, e-post och bredband blev en allemansrätt snabbare i Sverige än i andra länder. Fler gavs möjlighet att utveckla tekniska färdigheter och företagsprojekt. Näringslivet moderniserades.

Det ideologiska synsättet är heller ingen dålig utgångspunkt för framtiden. Socialdemokraternas idéarv är inte förbrukat.

Satsningar på jämlikare villkor ger också en vass spets.