Jag vet inte hur många det var som såg SVT:s programserie ”Sveriges bästa hemtjänst”. Men jag hoppas verkligen att det var många!
Om det är något serien visar är det att personalen inom hemtjänsten gör ett fantastiskt jobb. Men lika uppenbart är det att villkoren för de anställda måste förbättras.
I fyra avsnitt får vi följa hemtjänsten i Vännäs på stressade arbetspass och höra det oroliga surret i fikarummet.
Hög personalomsättning och pressade scheman gör det svårt att skapa kontinuitet och trygghet för de äldre. Som anställd blir det många gånger omöjligt att kombinera jobb med familjeliv.
På kylskåpet hemma hos en av de äldre sitter ett tiotal foton av anställda inom hemtjänsten. Det är så mycket folk som springer här att det känns som ett vandrarhem, konstaterar mannen, som satt upp bilderna för att komma ihåg alla namn.
Jag kan bara föreställa mig den otrygghet det måste innebära att inte veta vem som knackar på dörren.
Det ären skam att det ser ut så här inom hemtjänsten. Men det är ingen slump. Genom att minska på antalet heltidsanställda pressar arbetsgivarna ned kostnaderna för verksamheten. Resultatet syns i bristande kontinuitet och kvalité, för såväl anställda som äldre.
Som tittare känner jag suget i magen när jag ser sorgen i personalens ögon över att inte räcka till. Ska det verkligen behöva se ut såhär? Mitt korta svar är: Självklart inte. Jag är övertygad om att alla vi som vill se förändring måste gå samman för att förbättra och utveckla svensk hemtjänst.
Ett sätt att komma till rätta med problemen är att låta all personal jobba tillsammans som ett lag. Då blir det lättare att skapa kontinuitet och följa förändringar i den äldres hälsa. Ett annat förslag som diskuteras är att alla över 75 år ska få två timmar hemtjänst i veckan. Det skulle vara ett utmärkt sätt att jobba förebyggande för att undvika sjukdomar och fallolyckor.
Men mer än något annat handlar det om att ge plats för proffsen och öka personalinflytandet. När de anställda får bättre förutsättningar att göra sitt jobb ökar också tryggheten för de äldre.
Jag är säker på att ni tittare som såg programmet har förstått allvaret. En del av er är kanske själva äldre och beroende av god omsorg. Andra kanske lever med pressen att ständigt behöva hjälpa en närstående när hemtjänstens rutiner brister. Nu är det upp till politiker och arbetsgivare att leverera bättre villkor och högre löner.