Från Hjalmar Branting till Håkan Juholt

Politik2011-03-26 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sedan partiets grundande 1889 har socialdemokraterna haft bara nio partiordförande. De första sju åren hade partiet ett kollektivt ledarskap.

Därefter har följande personer stått i spetsen för partiet: Claes Emil Tholin 1896-1907, Hjalmar Branting 1907-1925, Per Albin Hansson 1925-1946, Tage Erlander 1946-1969, Olof Palme 1969-1986, Ingvar Carlsson 1986-1996, Göran Persson 1996-2007 och Mona Sahlin 2007-2011.

Nu blir det Håkan Juholt som tar hand om styrspaken.

Juholt kommer knappast att sitta lika länge som långköraren Tage Erlander. Politiken sliter mer än förr.

"Förr hade vi en ATP-fråga på tio år. Nu är det tio ATP-frågor på ett år", sammanfattar S-veteranen Ingvar Carlsson förändringen under sin livstid.

Men vi får i alla fall hoppas att Juholt blir mer långvarig som partiordförande än Mona Sahlin. En ny partiledare bör få chansen i minst två valrörelser.

Täta ledarskiften är ingen garanti för framgång.

Som en jämförelse har Folkpartiet och deras historiska föregångare hunnit avverka hela 20 ledare sedan början av 1900-talet.

Det har verkligen inte varit ett lyft för FP. Väljarstödet har sjunkit ihop som en punkterad sufflé sedan storhetsdagarna på 1950-talet.

Borgerliga massmedier och opinionsbildare kommer naturligtvis att göra allt vad de kan för att skjuta Juholt i sank. På sina håll odlar man redan bilden av Juholt som en obildad lantis. Andra beskriver honom som en nödlösning, som en socialdemokratisk andrasortering.

Det är en kritik som han och hans parti kan ta lätt på. Ingen S-ledare har varit landsfader från början.

Göran Persson var inte valberedningens förstaval 1996. Frågan gick först till Mona Sahlin, därefter Jan Nygren och sedan Ingela Thalén. Men det gick ändå ganska bra med fjärdehandsvalet Persson.

Tage Erlander var inte heller självskriven 1946. Den folkligt populäre socialministern Gustav Möller hade stöd av många. Men akademikern Tage Erlander vann striden och blev en bra ledare.

1969 fanns en del som hellre ville ha erfarne Gunnar Sträng. Men Olof Palme valdes och blev en lyckosam S-ledare.

Därför finns ingen anledning till oro. Juholt kommer, precis som sina företrädare, att växa med rollen och uppgiften.

De som sett Juholt i talarstolen vet dessutom att han är skicklig talare och debattör. Han blir en tuff motståndare för statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Valduellerna mellan Reinfeldt och Juholt 2014 kan bli lika klassiska som 1950-talets fajter mellan Tage Erlander och Bertil Ohlin eller 1970-talets sammandrabbningar mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin.

Juholts första besked som ny S-ledare var också glasklart: "Vi kommer att inte att vika ned oss."

Juholt kommer att bära solidaritetens fana.

"De som befinner sig i solsken har ett ansvar för att hålla ett paraply över dem som befinner sig i spöregn", sa han och fick stående applåder av kongressombuden.

I dag kommer Juholt att ge ett första längre prov på sin talekonst. Klockan 10.00 direktsänder SVT hans stora linjetal. Missa inte det!