Fördomarna har minskat

Politik2011-01-26 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under tisdagen åkte Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, samt representanter för näringslivet i norr till Stockholm för att träffa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Samtidigt passade S-riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht på att informera de stora massmedierna i Stockholm om vikten av en ny norrländsk kustjärnväg.

"När jag lyft frågan i riksdagen märker jag en ökad respons, även bland borgerliga politiker", säger Bucht i Piteå-Tidningen 25 januari.

Så är det. När Norrbotniabanan aktualiserades av den tidigare S-regeringen var kritiken stenhård på den borgerliga kanten. Det fanns massor av fördomar och okunskap.

Norrbotniabanan beskrevs som ett AMS-projekt för att hålla en döende glesbygd under armarna.

1 april 2004 stod Moderaternas dåvarande gruppledare Mikael Odenberg i riksdagen och sa att finansministern "borde sätta stopp för Göran Persson som strör pengar i Norrbotten".

Men sakta men säkert har opinionsbildningen och argumenten från norr givit resultat.

Även borgerliga trafikpolitiker börjar förstå att Norrbotniabanan är ett projekt som har ett näringspolitiskt värde.

Näringslivet har gått i bräschen. Direktörer i SCA, Billerud, Boliden, SSAB Tunnplåt, Kappa Kraftliner och andra tunga industrier har pekat på fördelarna för godstransporterna.

Banverket (nuvarande Trafikverket) har visat att en ny norrländsk kustjärnväg är en lysande affär. Byggs Norrbotniabanan får samhället tillbaka mellan 1,05-1,45 per satsad krona.

Det är argument som bör väga tungt när Catharina Elmsäter-Svärd och regeringen gör sina trafikpolitiska bedömningar.

Norrbotniabanan är ett framtids- och tillväxtprojekt som borde stödjas av alla regeringar, oavsett deras politiska färg.