Ny statistik från försäkringskassan visar att antalet sjukskrivningsdagar ökat kraftigt under det senaste året. I genomsnitt har de ökat med 17,4 dagar i hela landet, en ökning med närmare 20 procent, skriver tidningen Östra Småland i Kalmar. Mätningen är gjord mellan januari 2010 och januari i år.
Ökningen förklaras med att många av de människor som tidigare utförsäkrades och slussades vidare till arbetsförmedlingen nu återvänt till försäkringskassan.
Resultatet är ett fiasko för regeringens så kallade arbetslinje.
Naturligtvis är det gott syfte att verka för att långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa ska tillbaka till arbetsmarknaden.
Men stupstocksregler och strikta tidsgränser löser inte bekymret. Människor med en lång historia av arbetslöshet, diverse krämpor och sjukdomar behöver hjälp, stöd och rehabilitering för att ta sig tillbaka till det vanliga arbetslivet.
Det behövs större satsningar på lönebidragsanställningar, Samhall, sociala kooperativ, plusjobb och liknande arbetsmarknadsåtgärder för att den här gruppen överhuvudtaget ska få in en fot i arbetslivet.
Den bortre parentesen i sjukförsäkringen är ingen "quick fix" som regeringen tror. Den är bara en skrivbordsprodukt från finansminister Anders Borg som är fjärran från den svenska verkligheten.