Fackförbundet GS - som organiserar anställda i skogen, träindustrin och den grafiska branschen - sällar sig till kritikerna av den arbetsmarknadspolitiska åtgärden Fas 3.
GS har talat med 114 medlemmar som har varit föremål för Fas 3. Resultatet är uppseendeväckande.
Av de svarande har:
27 procent inte haft en introduktion på arbetsplatsen
18 procent inte haft tillgång till handledare
42 procent inte haft tillgång till nödvändig arbetsutrustning, skyddsutrustning och skyddskläder.
36 procent inte fått kunskap om hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt.
Därmed har vi fått ännu en bekräftelse på att Fas 3 är en åtgärd med låg kvalitet. De långtidsarbetslösa får inte den hjälp och det stöd som de så väl behöver.
Men inte nog med det. Det finns oseriösa arbetsgivare som bara utnyttjar Fas 3 som billig arbetskraft för att konkurrera ut seriösa företag.
Företag och föreningar, som tar emot människor i Fas 3, får bidrag för att göra det. Men de behöver inte själva betala någon lön.
De som befinner sig i Fas 3 får antingen försörjningsstöd eller bidrag från Försäkringskassan. Ersättningen varierar från ett par tusenlappar till max 9000 kr per månad.
Det sägs att arbetsuppgifterna ska vara "meningsfulla" men att de inte ska motsvara ett ordinarie arbete. Var gränsen går är dock oklart.
Vittnesmålen visar att de som befinner sig i Fas 3 jobbar med allt från vaktmästarsysslor till skogsröjning, det vill säga vanliga jobb.
Vi är därmed på väg att få en stor grupp på svensk arbetsmarknad som jobbar till ersättningar som ligger långt under normala, kollektivavtalsenliga, löner.
I början av året befann sig så många som 25 000 personer i Fas 3.
Av både samhällsekonomiska och humanistiska skäl är det motiverat att organisera en alternativ arbetsmarknad för alla som inte får plats i det ordinarie arbetslivet.
Men dessa människor ska ha lön och villkor enligt avtal. De djungelns lagar som präglar Fas 3 är oacceptabel.
Maria Stenberg, S-riksdagsledamot från Arjeplog och ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har pekat på att det finns alternativ till Fas 3.
"Vi vill ha större satsningar på arbetsmarknadsutbildning och återinföra plusjobb, gröna jobb och utbildningsvikariat med avtalsenliga villkor", säger hon.
Per-Olof Sjöö, ordförande i GS, är inne på samma spår.
"I en tid där många företag har svårt att rekrytera utbildad arbetskraft samtidigt som vi har en hög arbetslöshet borde regeringen göra om och göra rätt", säger han.
Tyvärr riskerar en kursändring att komma för sent. Alltför många har varit arbetslösa alltför länge.
För varje dag som går får dessa människor allt svårare att hävda sig på den ordinarie arbetsmarknaden.