Facebook och MP var inga sommarflugor

"Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har varit lyckade som talespersoner för de gröna", anser NSD:s lördagskrönikör Peter Swedenmark.

"Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har varit lyckade som talespersoner för de gröna", anser NSD:s lördagskrönikör Peter Swedenmark.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2011-05-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Omvalen i Västra Götaland och Örebro blev ingen succé, om man ser det hela från ett allmänt demokratiskt perspektiv. När fel begåtts ska de naturligtvis rättas till. Men med den nuvarande ordningen tar det orimligt lång tid, från mitten av september till mitten av maj.

Vid ett tillfälle sa Olof Palme att han skämdes när han insåg hur byråkratiskt det var kring extraval (nyval). Det fanns (och kanske finns?) specificerade regler för valsedlarnas vikt och papperskvalité. Istället för att gå till väljarna stretade man på.

Att genomföra en valrörelse i en begränsad del av landet är svårt eftersom Rapport, DN och Ekot har annat på agendan. Valtemperaturen infinner sig inte. Det blir alltid lägre valdeltagande i omval. Och just oviljan att gå till vallokalen dominerade rapporterna från rösträkningslokalerna.

Men det är värt att påminna om att Socialdemokraterna gjorde ett mycket bra val i Örebro och ett bra val i Västra Götaland. Normalt tappar S mycket då det är lågt valdeltagande.

Nu blev det en Juholteffekt, en ökning i ett läge då det mesta talade för en tillbakagång. Om S legat några procentenheter lägre skulle mediernas rapportering ha dominerats av det, inte av det låga valdeltagandet.

På en webbsida (www.dn.se/nyheter/vader/klimatfinnaren) kan man söka upp sin meteorologiska favoritplats. Det är bara att skriva in önskad temperatur så levereras förslag på resorter.

Jag fick tips på Reykjavik på Island, Bodö i Norge, Womens Bay utanför Alaska och några fler nordliga orter. Tack för tipsen! Ja, ni har redan förstått att jag inte gillar att ligga på en stekhet sandstrand och pressa.

En som inte kunde välja vistelseort var Jean-Marie Gustave Le Clézio, författaren som fick Nobelpriset i litteratur 2008. När han var åtta flyttade han med sin mamma och bror till fadern, som tjänstgjorde som läkare i en avlägsen by i Nigeria.

Det var självfallet en omvälvande händelse i barnets liv. Och detta att för första gången leva tillsammans med pappan var komplicerat. Plötsligt klev det in en man i Jean-Marie Gustaves liv som gav order och krävde att bli åtlydd.

Jag har just läst Afrikanen, porträtt av en far, och kan varmt rekommendera boken. Svenska Akademien fann en mycket värdig pristagare när man för tre år sedan gav priset till författaren med rötter i Frankrike och Mauritius.

Uppmärksamheten i världens medier riktas nu mot den dramatiska händelseutvecklingen i Nordafrika. Clézio påminner om ett annat Afrika, långt från redaktionerna, och det är nyttigt.

När regementet skulle avvecklas ordnade man fackeltåg i protest och det S-märkta kommunalrådet fnyste åt högskolans betydelse för arbetsmarknaden.

Jag kom att tänka på det när jag hörde att Facebook har planer på att förlägga omfattande verksamhet till Luleå. Tänk, en del avfärdade Internet som en fluga och Facebook som en tillfällig trend. Men vi tillbringar allt mer tid i den digitala världen och IT betyder i dag nationalekonomiskt sett mer än många gamla klassiska industrigrenar.

Jodå, jag har periodvis varit med i Facebook. Men att läsa om politikern X:s svårigheter med kommunikationerna och redaktören Y:s val av lunchmeny blir i längden ganska tröttsamt. Men yngre medlemmar av klanen förstår inte vad jag pratar om.

Miljöpartiet har kongress i Karlstad, den öppnades i går och avslutas i morgon. Två nya språkrör ska väljas. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har varit lyckade som talespersoner för de gröna. När de tillträdde var partiet på väg ut ur riksdagen, när de avgår är MP landets tredje största parti.

Båda språkrören är skickliga i debatten och har funnit ett tonläge som gillas av många. Det blir ingen lätt uppgift att ta över.

I delstaten Baden-Württemberg i Tyskland, där bilstaden Stuttgart är huvudstad, har miljöpartisten Winfried Kretschmann tillträtt som regeringschef, en post som de konservativa haft ända sedan 1953 då det nuvarande systemet började tillämpas. Exemplet visar att MP:s framgångar inte alls är någon isolerad företeelse.

För inte så länge sedan avfärdades miljöpartister som teknikfientliga skogsmullar. Nu regerar de i Europas bilhuvudstad. Det händer saker, folks! Både om man ser till partipolitiken och Facebook.

Ha en fin majhelg i Norrbotten!