I skuggan av de amerikanska primärvalen pågår en annan politisk maktkamp. Robert Mugabe, Zimbabwes ledare sedan självständigheten 1980 fyller snart 92 år och åldern börjar ta ut sin rätt.
Det spekuleras vilt om Mugabes hälsotillstånd och striden om makten i hans parti Zanu-PF pågår inför öppen ridå.
Det amerikanska politiska spelet anses ofta vara fult och personangreppen stötande men är i själva verket mycket civiliserat om man jämför med den strid som just nu pågår inom det zimbabwiska maktpartiet.
Spelet påminner nästan mer om en såpopera där anklagelserna är så absurda att de blir underhållande. Någon anklagas för att samla på trosor, en annan för omoraliskt leverne för att han har för många barn. Våld och arresteringar på mer eller mindre osakliga grunder är också vapen i det smutsiga spelet.
Fraktionerna är i öppet krig med varandra och just nu ser Mugabes fru Grace och Saviour Kasukuwere, minister i Mugabes regering, ut att gå segrande ur striden. Grace sägs redan i dag styra landet å sin mans vägnar.
Samtidigt har maktstriderna inom Zanu-PF helt paralyserat statsapparaten. Utlovade reformer dröjer och den ekonomiska utvecklingen har återigen stagnerat.
Arbetslösheten beräknas vara drygt 90 procent och i början av februari utfärdades katastroftillstånd på grund av långvarig torka och drygt en fjärdedel av befolkningen, nära 2,5 miljoner människor, beräknas behöva livsmedelshjälp.
Partiet Movement for Democratic Change (MDC) som många hoppades kunna bryta Zanu-PF:s dominans har på grund av interna konflikter och ledarstrider splittrats i inte mindre än fem småpartier.
MDC:s sammanbrott gör oppositionen mer fragmenterad än någonsin. Försök att komma samman pågår men har hittills inte resulterat i något konkret.
I december 2014 fick den före detta vice-presidenten Joice Mujuru sparken av Mugabe och uteslöts ur Zanu-PF på grund av sina uttalade ledarambitioner. Nu ser det ut att kunna bli Mugabes största misstag. Mujuru har stort stöd och har lanserat ett politiskt initiativ ”People’s First”. Om hon på allvar kommer kunna ta upp striden om presidentposten återstår att se men i fredags lämnade hon in en ansökan till valkommissionen om att registrera sitt parti.
Tärningen är kastad och Mujuru kommer bli politiskt högvilt.
Den zimbabwiska politiska såpoperan rullar vidare men vi får inte glömma att seriens verkliga aktörer – befolkningen i Zimbabwe – förtjänar bättre än maktfullkomliga, odemokratiska, ledare.
Mujuru är troligtvis inte annorlunda, hon har trots allt varit en maktfaktor inom Zanu-PF i många år, men hon kan vara avgörande för att Zanu-PFs maktdominans slutligen ska brytas. Och först därefter ges demokratin en verklig chans.