En kassa utan förtroende

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har en rad förändringar skett i sjukförsäkringssystemet.

Politik2009-01-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Många barnfamiljer sjukskrivna och äldre har tvingats låna pengar för att klara ekonomin. En absurd situation. Så fungerar dagens försäkringskassa. Allt skylls på en omorganisation som nu pågått i ett par år, som tydligen aldrig tar slut, och enbart skapat försämringar.
Allt fler klagar dessutom på kassan. Under andra halvåret 2008 kom hela 1 774 klagomål och drygt 600 JO-anmälningar under hela förra året.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har en rad förändringar skett i sjukförsäkringssystemet. Färre betraktas som sjuka, svåra sjukdomar som olika canverformer är inte längre ett hinder för att arbeta. Och man ska stå till hela arbetsmarknadens förfogande.
Ersättningen har sänkts för att sjuka hellre ska jobba än sjukskriva sig. I högeralliansens ögon tycks det flesta sjuka vara simulanter.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, som är ytterst ansvarig för detta nytänk, tycks inte vara vuxen sin uppgift. Hon skyller ifrån sig på allt och alla.
Det allt växande problem som Försäkringskassan har att hantera är den stora omorganisationen som högeralliansen har genomfört. Denna har inneburit nedläggning av många små lokala kontor och en minskning av personalstyrkan från 17 000 anställda till 13 000.
Följden av detta är att många fått vänta alldeles för länge på sina ersättningar. Något som skapat lidanden för många enskilda. Ändå ska Försäkringskassan spara ytterligare 900 miljoner kronor. Ingen ansvarig vet hur det ska gå till, men Husmark Pehrsson står på sig.

Nu har JO kommit med en för denna myndighet sällsynt kraftfull kritik mot Försäkringskassan. Bristerna i snabbhet och tillgänglighet är betydande, heter det, men bakom Försäkringskassan misslyckande står högerregeringen. Det är deras beslut som skapat oredan och människors personliga vånda när pengar de har rätt till inte utbetalas i tid.

På uppdrag av regeringen har Statskontoret granskat Försäkringskassans verksamhet. De har kommit fram till att folk även fortsatt kommer få sina ersättningar för sent samt att fler felaktiga beslut kommer tas.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kallar detta oacceptabelt, men är det så borde hon som ytterst ansvarig se till att kassan börjar arbeta för dem som den är till för, men det vi hittills hört från ministern är tomma ord. Slappt och likgiltig och utan hänsyn, eller förståelse för all dem som drabbats av Försäkringskassans nya organisation.

Att Försäkringskassans problem till största del beror på regeringens beslut undviker hon att berätta. Politik på ytterst låg nivå, men inte överraskande med en högerregering som smygvägen vill rasera de trygghetssystem som byggts upp under decennier.
Regeringen lägger dessutom allt ansvar ensidigt på den enskilde, inte på arbetsgivaren.
Är du sjuk, arbetslös eller pensionär ska du med högeralliansens politik straffas med sämre ekonomi. Allt under devisen att arbetslinjen är allas frälsning

Svenska folket brukar var överens om att offentliga försäkringssystem är bra och något vi ska behålla och utveckla. Om borgerligheten inte lyckas få folk att ändra denna fundamentala inställning passar det kanske i stället bra att avlöva Försäkringskassan, och därmed skapa kritik och misstroende för att sedan ge marknadskrafterna fria händer att skapa ett alternativt sjukförsäkringssystem. En trygghet för dem som har råd. Andra ställs på undantag.