Efter år i moll: toner i S-dur

"Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som Socialdemokraterna behöver", skriver Mikael Damberg, ordförande för Stockholms läns S-distrikt på Facebook. Han får stöd av bland andra Luleås kommunalråd Karl Petersen.

"Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som Socialdemokraterna behöver", skriver Mikael Damberg, ordförande för Stockholms läns S-distrikt på Facebook. Han får stöd av bland andra Luleås kommunalråd Karl Petersen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Politik2011-02-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

På podiet satt ett gäng sjuttio- och åttiotalister. Anna Johansson, Ardalan Shekarabi, Kajsa Borgnäs, Morgan Johansson och Johan Persson. De analyserade misstagen och kom med råd hur framtidens politik ska formas. Skarpa och uppriktiga.

En klang i dur hördes i konferenssalen. Efter månader och år av tunga molltoner kom något nytt och hoppingivande.

Göran Persson menar att S har ett drömläge. Den nya partiledaren möter en regeringsallians som är alltmer splittrad. Jag tänkte på Perssons analys medan durtonerna spreds i salen.

Det gryr en ny tid. Kongressen har en bra utgångspunkt i dokumentet från kriskommissionen.

Det våras för socialdemokratin!

På matcherna brukade T ställa sig högt upp. Han kommenterade lika högt vad som skedde på planen.

"Men spela då!" skrek han så att det ekade.

"Nisse platsar inte i laget", han är för baktung.

"DU på mittfältet", avancera i planen!

T spelade som bäst i division fem men platsade inte när laget avancerade till fyran. Han gav gärna de allsvenska spelarna goda råd då det gällde bollbehandling.

T påminner mig om de centerpartister som nu ger Socialdemokraterna beskäftiga tips hur politiken ska föras. Centern är på väg att malas sönder och förminskas men en del C-märkta lever kvar i den tid då partiet hade tjugofem procent och var att räkna med. Visst är det en smula patetiskt att C-skribenter berättar för Socialdemokraterna hur man ska bedriva politik.

De påminner om T och ser inte att många ler i mjugg.

Karl Petersen har på Facebook berättat att han stöder Mikael Damberg i partiledarvalet. Mikael minns jag från en förstasida för länge sedan. Han satt uppkrupen i pappa Nils-Göstas knä. Det var så att västtyska Metall ville överföra pengar till den ickekommunistiska fackföreningsrörelsen i Finland.

Damberg blev mellanhand men ertappades i tullen med sedelbuntar. Det blev skandal. Journalisterna kom hem och pratade och tog bilder. Och så hamnade den lille Mikael på ettan i Aftonbladet.

Nils-Gösta erbjöd sig att lämna posten som partikassör men han fick fortsatt förtroende att sköta partiets pengar.

När de socialdemokratiska chefredaktörerna reste till Frankrike 1981, det galna år då socialisterna vann valet till nationalförsamlingen och Francois Mitterrand blev president, var Nils-Gösta reseledare. Han hade en bunt sedlar i den stora kavajens innerficka som han halade fram när det skulle betalas. Nils-Gösta var en hygglig och rejäl karl med stor social kompetens, född i Utansjö i Ångermanland, opåverkad av makten.

Mikael Damberg, Veronica Palm, Lena Sommestad, Tomas Eneroth, Sven-Erik Österberg - ja, det börjar dra ihop sig. Men ryktet om att jag ska anordna vadslagning är felaktiga. Östersundsbon Margareta Winberg är ju ordförande i Svenska Spel och jag vill inte konkurrera med henne.

Revolten i Egypten blev en succé. Mubarak tvingades bort och nu pågår försök att få tillbaka de hundratals miljarder som girigbuken snott från det egyptiska folket. Lycka till!

Den revolt som inleddes i Tunisien sprider sig. Folk i Jemen och Iran och andra länder i regionen går ut på gatorna och kräver demokrati. I det iranska parlamentet menade en stor grupp ledamöter att protestledarna ska skjutas som statsfiender. Hoppas att EU visar större kraft än i fallet Egypten och ger sitt oreserverade stöd till alla som bekämpar feodala och fascistiska regimer och kräver demokrati.

För övrigt delar jag utrikesminister Carl Bildts analys att EU skulle stärkas om Turkiet blir medlem.

Jag är sedan mer än ett kvartssekel med i socialdemokratiska Kombilotteriet. I senaste numret av tidningen Kombi finns ett småmysigt resereportage om exotiska Dubai. Billigt och fina stränder, kanske ökensafari? Men i Förenade Arabemiraten finns inga politiska partier eller fackföreningar. Den penningstinna eliten avvisar demokrati.

Varför ska Kombi göra reklam för den typen av diktaturer, som står för allt som lottköparna vill motverka? Och att komma med glättigheterna veckorna efter Mubaraks fall är ju dålig tajmning. Vilket nitlott, Kombilotteriet!

Ha en fin helg. Mina varma tankar går särskilt till Nikkaluokta som haft mer än minus fyrtio grader