Dystert jubileum färgar 2011

Om terrorismen har vi lärt en del sedan den 11 september 2001. Men frågan är om vi drar rätt slutsatser.

I september har det gått tio år sedan terrordådet i New York.

I september har det gått tio år sedan terrordådet i New York.

Foto: GENE BOYARS

Politik2011-01-18 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

2010 hade sina plågor. Bland annat naturkatastrofer och terrordåd. Vi lär få se fler sådana under 2011. Få bestrider att klimatförändringarna både kan orsaka och förvärra naturkatastrofer. Kraftigare monsunregn, uttorkade jordar och överbefolkade floddbäddar är en farlig mix.

En del forskare ser också samband mellan klimatförändringen och de senaste årens kalla vintrar på norra halvklotet. Det kusliga med klimathotet är att ingen riktigt vet hur det kommer att påverka oss, och hur snabbt.

Det upphaussade klimatmötet i Köpenhamn för ett år sedan blev ett fiasko, och uppföljaren i Cancún i Mexico i höstas kom inte värst mycket längre. Världen måste kanske tänka om.

Är det rimligt att bokföra utsläppen på utvecklingsländer som producerar varor åt överflödsländerna? Borde man inte knyta ansvaret till konsumtionen per capita i stället?

Om terrorismen har vi lärt oss en hel del sedan den 11 september 2001, ett tioårsjubileum som säkert kommer att uppmärksammas under året. Frågan är om vi dragit riktiga slutsatser.

Vi ser, åtminstone i västvärlden, en massa hemstöpta vansinnesdåd som varken har med religion eller politik att göra, kort och gott kriminella handlingar som bör bekämpas med polisiära metoder. Något som också sker med viss framgång både i Europa och USA.

Men samtidigt för USA två krig som gett den verkligt farliga terrorismen en skjuts och spridning som den aldrig skulle ha fått annars. I Afghanistan, ses de utländska trupperna med misstro av en stor del av befolkningen och ger politisk legitimitet åt talibanernas krigföring och underlättar rekryteringen av blivande terrorister.

Medan USA och dess allierade går ner sig i träsket i Afghanistan, ökar spänningen i Mellanöstern. Obamas försök att lösa moderkonflikten, Israels förtryck av palestinierna, har misslyckats. Samtidigt gör envisa rykten gällande att Israel planerar en attack mot Iran, något som skulle sätta hela Mellanöstern i brand. Och i Libanon kan det smälla när som helst.

I detta riskfyllda läge och med på sina håll minskad respekt för folkrätt och mänskliga rättigheter framstår FN som svagare än på länge.

Slipper vi krig, större konflikter och spektakulära terrordåd, kan 2011 bli ett bra år med ekonomisk återhämtning i både Europa och USA.

Det skulle i sin tur ge hårt pressade politiker i väst en chans att ta itu med den fredliga uppbyggnaden i världen, en uppgift som fått stå tillbaka under den kapitalistiska krisen.