Det nya avtalet innebär ett rejält lyft

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, skriver regelbundet i NSD.

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, skriver regelbundet i NSD.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT

Politik2016-09-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Landets alla undersköterskor är årets största vinnare i avtalsrörelsen. Det är svårt att säga något annat när vi summerar 2016 års avtalsrörelse så här långt.

De får i genomsnitt 1 020 kronor mer i månaden. Det är en rejäl förstärkning i plånboken och ett tydligt erkännande av deras yrkesskicklighet.

Bristen på undersköterskor är i dag ett stort problem. Många vittnar om att det blir allt svårare att rekrytera. Fram till 2035 kommer det att saknas 160 000 undersköterskor om vi inte gör något radikalt redan nu.

För att säkerställa rekryteringen och för att få undersköterskor som i dag arbetar att vilja stanna kvar, måste löner höjas och arbetsmiljön måste bli mycket bättre.

De måste helt enkelt få rätt förutsättningar att göra sitt viktiga jobb.

Visste du att en verkstadsarbetare tjänar ungefär 2 800 kronor mer i månaden än en undersköterska? Detta trots att undersköterskor har ett minst lika stort ansvar, lika lång yrkesutbildning och en likvärdig kompetens. Statistiken visar tydligt att lönen i ett yrke förändras beroende av hur stor andel kvinnor respektive män som arbetar i ett yrke.

Ju fler män det finns desto högre löner. Det är inte verkstadsarbetaren som tjänar för mycket utan undersköterskan som tjänar för lite. Därför var det extra viktigt för oss att få ta ett ordentligt löneskutt, att ta ett större kliv i rätt riktning och därmed bryta trenden.

En annan viktig fråga för oss var kravet på heltid som norm. I dag kan man som kvinna ofta jobba alla möjliga konstiga procentsatser: 92,5 procent, 73 procent och så vidare. Det kan nästan se ut lite hur som helst på kvinnodominerade arbetsplatser.

När jag hör sådant tänker jag på den tid då jag jobbade som maskinist åt Luleå Kommun. Alla i arbetslaget jobbade heltid, det var aldrig något snack om saken. Normen var och är fortfarande heltid.

För undersköterskor, och i många andra kvinnodominerade yrken, är det precis tvärt om. Där är deltid normen. Det nya avtalet blir nu startskottet på något nytt. Normen ska bli heltid för alla. Oavsett kön.

Det nya avtalet ger också en annan viktig effekt. Fler kommer att få en högre pension. Den extrasatsning som undersköterskorna får och det faktum att fler ska få jobba heltid leder till en högre intjänad pension.

Så det är inte bara ett historiskt bra avtal och ett erkännande av det viktiga arbete våra yrkesskickliga undersköterskor gör varje dag.

Det kommer också att eka i framtiden.