Det går inte bara att säga nej

Politik2017-01-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vi har under en lång tid sett en politik som sliter landet isär. Frågan är nu så känslig att det knappt går att få en konstruktiv diskussion.

Landsbygdsfientligt har blivit ett ”modeord i populistbranschen”, sätt den som rubrik och du får direkt en polariserad debatt som inte leder till något mer än ett nej.

Kvar är problemen som måste lösas, men få verkar ha viljan att ta ansvar för.

Intresseorganisationersom ur sin synvinkel kritiserar enskilda förslag har jag förståelse för. Dem möter vi som beslutsfattare för att få del av deras farhågor om hur lagda förslag kommer påverkar just deras bransch.

Politiker som ägnar sig åt samma sak som lobbyisterna har jag desto svårare för.

Det är vårt ansvar som politiker att klara av att ha fler än ett intresse för ögonen samtidigt.

Hur tänker nejsägarna? Tror de på allvar att det bara finns motsättningar, och att problemen är olösliga? Det kommer aldrig att finnas ett enda förslag som olika branscher, eller delar av landet, anser kan få en negativ påverkan på just det som är viktigt för dem.

Det är då vi som beslutsfattare måste ta ansvar för prioriteringsordningen och vara konstruktiva i jakten på lösningar som kan funka för fler.

C, M och SDgör det lätt för sig när de säger nej till utredningar som har till uppgift att hitta lösningar på saker som illojal konkurrens, klimatpåverkan och finansiering av ny infrastruktur. De har dessutom mage att förvänta sig svar från andra, utan att själva leverera något alternativ, dessutom innan man ens fått tillgång till förslagen.

Hur kan de förvänta sig att bli tagna på allvar? Att säga nej och blunda för de utmaningar vi står inför kan aldrig framstå som regeringsdugligt.

Ställer er frågorna: Har vi råd att låtsas som att vår klimatpåverkan inte kostar? Kan vi fortsätta blunda för hur ojusta villkor slår mot anställda och företag som investerar i klimatsmarta och justa villkor? Kan vi fortsätta att se på medan klyftan mellan stad och land växer?

Vi kan klara av att ta ansvar för vår klimatpåverkan. Vi kan utveckla den industri som är viktigt för länet. Vi kan skapa utveckling som kommer Norrbotten till gagn. Men för det behövs ett helhetsgrepp. Inte låsningar i politiska block.

Jag är övertygad om att vi som är företrädare för länet är dem som har ansvar för, och kan bidra till att hitta lösningarna, det gör vi bäst när vi arbetar tillsammans.

Det är vad jag tror att väljarna förväntar sig av oss, och så kan vi också skapa förtroende för politiken.