Dags att lämna terapi(S)offan

Politik2011-03-05 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

På bloggen "I huvudet på Pagrotsky" går det att hitta många intressanta upplysningar.

Med fakta, argument och humor smular Leif Pagrotsky, en gång i tiden planeringschef på finansdepartementet. sönder finansminister Anders Borgs snack om Sverige som en "tigerekonomi".

"Nu har SCB:s siffror över den svenska ekonomin för fjärde kvartalet 2010 äntligen publicerats, och därmed också för helåret 2010. För första gången kan vi nu se hur utvecklingen har varit, inte bara genom prognoser och bedömningar utan utfallet, hur det faktiskt blev", skriver Pagrotsky.

SCB visar att bruttonationalprodukten (det samlade värdet av alla värdet av alla varor och tjänster i Sverige) uppgick till 3 260,2 miljarder kr 2010.

Det innebär att BNP faktiskt är lägre än 2007 innan finanskrisen träffade Sverige. 2007 var BNP sammanlagt 3 283,4 miljarder kr.

"Den svenska ekonomin har således först nu kommit tillbaka till den storlek den hade före krisen. 2011 blir det första året som når 2007 års BNP", noterar Pagrotsky.

Därför bör man ta Borgs skrytvalser med en stor nypa salt. I ett internationellt perspektiv är Sveriges återhämtning inte alls märkvärdig.

I en debattartikel i Expressen 4 mars är LO-ekonomen Ola Pettersson inne på samma spår:

"Jag kan inte påminna mig att någon tidigare svensk finansminister har slagit sig för bröstet i en situation när arbetslösheten ligger över åtta procent. 2012 är arbetslösheten fortsatt nästan sju procent, enligt Borgs senaste prognos. Så hög arbetslöshet är inte direkt typiskt för en tigerekonomi", skriver Ola Pettersson.

Pettersson konstaterar att Sverige i stället är ett land med stora investeringsbehov. Det finns massor att göra inom infrastruktur, bostadsbyggande och utbildningsystem.

"Vägen tillbaka från terapisoffan för S borde inte vara så svår. Syna Borgs bluff och satsa på sysselsättnings-, tillväxt- och fördelningspolitik", råder Ola Pettersson.

Konstigare än så behöver det faktiskt inte vara.

Socialdemokraterna har alla möjligheter att bedriva en vinnande oppositionspolitik.