Den svenska partsmodellen utgör själva grunden på svensk arbetsmarknad. Självständiga fackförbund och arbets-givarorganisationer sluter kollektiv-avtal som är anpassade till sin bransch och verksamhet.
Ungefär 90 procent av alla löntagare omfattas av ett kollektivavtal som ger arbetsfred under avtalsperioderna men som också ger de anställda tjänstepension, försäkringar och annat viktigt. Men det finns också företag som inte ser lika seriöst på de här frågorna.
Frågan ställs på sin spets när det handlar om offentlig upphandling, alltså när stat, landsting och kommun köper varor och tjänster. För några år sedan uppgick den totala summan av detta till mer än 625 miljarder kronor.
Med de rådande reglerna för offentlig upphandling har det varit möjligt att vinna upphandlingar genom att just dumpa villkoren för de anställda och den upphandlande aktören, till exempel en kommun, har haft svårt att ställa krav på annat är det begärda priset.
Det har gynnat företag som inte tecknat kollektivavtal och missgynnat seriösa företag som tar sitt ansvar för en väl fungerande arbetsmarknad.
Sverige har nu en unik möjlighet att genom EU:s nya upphandlingsregler ändra rådande läge – och se till att företag som pressar sina priser på bekostnad av personalens villkor utesluts från upphandlingar.
Det förslag som regeringen har lagt fram innebär att upphandlande myndigheter, när det finns ett sådant behov för att till exempel undvika snedvriden konkurrens, ska ställa krav på leverantörerna. Det kan handla om lön, arbetstid, semester, försäkringar och avsättningar till tjänstepension som är i nivå med relevant kollektivavtal.
Förslaget innebär däremot inte något absolut krav på att leverantörer ska ha kollektivavtal. Jag tycker att det är ett klokt förslag.
Det finns aktörer i debatten som menar att detta är något som skulle missgynna svenska företag. Det är helt enkelt inte sant.
För den stora majoriteten seriösa svenska företag som i dag betalar löner och erbjuder arbetsvillkor som motsvarar de gängse på den svenska arbetsmarknaden skulle förslaget medföra en förbättrad konkurrenssituation.
På många håll i landet har enskilda kommuner skapat egna regler för upphandling. Jag har stor förståelse för varför de gör det, men det är samtidigt inte ett långsiktigt hållbart sätt att hantera det på. Det rimliga är att vi får enhetliga, robusta och transparenta regler som gäller över hela landet.
Det förslag som regeringen nu lagt fram är bra. Jag hoppas att vi får en samsyn över blockgränsen och att det klubbas i riksdagen. Alternativet är oreda och att seriösa svenska företag missgynnas. Det tror jag inte att någon vill se.