Dagens bleka hjältar
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Är det inte dags att stämma ner övertonerna något? Liknelserna haltar nämligen svårt. De åtalade är knappast några heroiska frihetskämpar.
Piraterna har ju inte som Bratt och Guillou avslöjat en hemlig underrättelsetjänst som bedriver olaglig åsiktsregistrering. Inte heller har de som Robin Hood omfördelat rikedomar.
Deras bedrift är snarare att de tagit sig rätten att lägga beslag på resultatet av andra arbete (inte bara rika film- och skivbolag) och dela ut till vem som helst (inte bara fattiga ungdomar). Ska man jämföra med något så ligger organiserad varuhusplundring närmast till hands.
Piraterna har kanske inte fysiskt brutit upp dörrar och krossat fönster - här ligger mycket av de juridiska spetsfundigheterna - men de har talat om för alla som vill veta var nycklarna finns, och spelar sedan oskyldiga när butikerna länsas.
Deras försvar är nämligen inte av den ideologiska sorten, utan går ut på att slingra sig, skylla på andra och fly allt ansvar. Någon är bara intresserad av det rent tekniska. Någon annan säger att det är användarnas ansvar om upphovsrättsskyddat material har spridits via The Pirate Bay.
Rättegången har en logik som garanterar mediecirkus: kostymerade advokater och direktörer mot rebeller i t-shirt. Men de åtalade har hittills presterat en sorglig advokatyr. Kampen för en modernare, rimligare och bättre balanserad upphovsrätt skulle klara sig bättre utan dessa bleka hjältar.
Att piraterna ändå har blivit så starka symboler har att göra med att de tycks representerar en motkraft när unga människor upplever att centrala livsvärden angrips av samhällets ekonomiska och politiska makthavare.
Ett fritt och öppet Internet är ingen liten marginalfråga för den generation som växt upp på och med nätet. Det är en fråga med samma tyngd som rätten till arbete, bostad och sjukvård.
Blinda och döva för detta har regeringen klampat på med FRA-lag, registrering av all mejl- och telefontrafik och nu en fildelningslag som riskerar att kriminalisera en hel ungdomsgeneration - trots att Fredrik Reinfeldt i senaste valrörelsen lovade att man inte skulle göra just det.
Bara mot en sådan bakgrund av kompakt maktarrogans, ointresse och okunskap kan man förstå piraternas hjältestatus. De är inte särskilt heroiska, men de representerar politikens nya digitala dimension.