En bit in på det nya året är det nog många som grubblar över framtiden och vad man vill göra med sitt liv. Några dristar sig kanske också till att ge sig själva löften. Kanske vill man träna oftare, ägna mer tid åt trädgården eller lära sig något nytt.
Jag tror att många också funderar på om man ska försöka byta jobb.
Att tasteget och gå vidare till ett nytt jobb är ett stort steg i en människas liv. Det gäller framförallt om man arbetat länge på samma ställe. Jag skulle vilja att steget blev lite kortare, eller kanske rentav ett hopp.
Det kräver att man är rustad för förändringen och känner trygghet i att kunna få en ny anställning. Men det räcker inte alltid. Man måste också få möjlighet att fylla på med ny kunskap för att kunna jobbhoppa.
Varje år försvinner 450 000 jobb på svensk arbetsmarknad och ungefär lika många tillkommer. Globaliseringen och digitaliseringen gör att omställningstakten antagligen kommer att öka i framtiden.
En stor del av de nya jobben kräver högre och ibland helt ny kompetens. Den utbildning som tidigare räckte ett helt arbetsliv gör det inte längre.
Som ordförande för TCO har jag främst tjänstemannagrupperna i fokus. I en undersökning som vi lät SCB genomföra bland tjänstemän i åldrarna 30–60 år fick vi en fram en massa intressanta uppgifter.
Hela 86 procent av de tillfrågade menar att de kommer att behöva fylla på med kunskap inom fem år. Nästan fyra av tio menar att det måste ske redan inom ett år.
Att så många vill utvecklas genom vidareutbildning eller kompetensutveckling är väldigt positivt. Landets framtida välstånd och välfärd bygger på att vi kan konkurrera med kunskap. Men samhället måste bli bättre på att ta tillvara människors vilja och ambitioner.
Nyckeln till att lyckas är att det finns tillgång till rätt utbildning, på de villkor som människor efterfrågar. Tyvärr har svenska högskolor och universitet idag för lite att erbjuda yrkesverksamma som vill utveckla sin kompetens.
Jag menar att staten måste ta sitt ansvar som ägare och styra lärosätena så att de i högre grad bidrar till de behov som finns på arbetsmarknaden.
Svensk ekonomi går bra och vi har alla förutsättningar för att det ska gå bättre. Genom att fler får möjlighet att ta sig vidare till ett nytt jobb blir Sverige ännu starkare.
Mitt nyårslöfte är att göra vad jag kan så att det blir verklighet.