Broderskap i Labourpartiet

Ed Miliband t v på bilden, född på julaftonen år 1969, är ny ledare för brittiska Labour. I den avgörande omgången slog han ut sin bror David t h före detta utrikesminister.

Ed Miliband t v på bilden, född på julaftonen år 1969, är ny ledare för brittiska Labour. I den avgörande omgången slog han ut sin bror David t h före detta utrikesminister.

Foto: Lefteris Pitarakis

Politik2010-10-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Mest handlar det om regeringsfrågan. Ska Fredrik Reinfeldt få med MP på vagnen? Och en del handlar om katastrofvalet för Socialdemokraterna och arbetet i kriskommissionen.
Men man ska inte glömma bort det lilla.
 I Moskosel blev det dött lopp mellan FP och KD: 1,21 procent. Rena giganterna jämfört med Miljöpartiet som bara fick 0,3 procent i riksdagsvalet.
 I Bäcken i Gällivare fick KD 0,48 procent, två röster. Det är långt ner till Småland.
 I Hakkas noterades Folkpartiet för 0,42 procent.
 I Malmsta nådde C bara 0,51.
 I Seskarö, där min pappa bodde som ung, fick S 69,93. Det skulle han ha gillat.
 I Kirunas nordöstra valdistrikt fick Kristdemokraterna hela 15,6 procent. Ett småländskt resultat.

Alla borgerliga partier i Norrbotten ligger under rikssiffran, liksom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ligger över. Tillsammans har de två partierna över 60 procent.
Norrbotten är också det enda län där S ligger över femtio procent. Dessutom var Norrbotten och Jämtland de enda områden där S gjorde bättre ifrån sig än 2006. Och om alla röstat som norrbottningarna skulle inte SD (som härstammar från den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt) ha gjort entré i riksdagen.

Nu har flera partier utsett krisgrupper. Hur hamnar man i en sådan? Kanske för att man kommer från ett område där partiet i fråga gjort ett riktigt uselt val? "Berätta hur ni gjorde så att vi andra inte gör samma misstag."
Det är ett drömläge för alla käpphästsryttare. Om bara partiet i fråga kommit med förslag som gällde de unga, medelålders, pensionärerna, löntagarna, företagarna, kvinnorna, männen, glesbygdsbefolkningen eller storstadsborna skulle allt gått så mycket bättre.
Kriskommissionerna måste fungera som ett sorteringsverk.

Sedan är det ju så att mitt eget golv är någon annans tak. Om några partier gör bra val så måste andra misslyckas. Filosofiska Rummet i P 1 borde ta upp detta.
Ja, jag lyssnade för övrigt på Kulturnytt i P 1 veckan. En medarbetare sa bland annat detta i en recension från Bonniers konsthall:
"Några verk, som av nyzeeländska Sriwhana Spong och cypriotiska Christoudoulos Panayiotou ägnar scenkonsten en kontextdekonstruktion som farligt närmar sig dödgräveri,..."
Jag skulle gärna ha en uppfattning om jag bara begrep vad karln menade.

Labour i Storbritannien har fått en ny ledare, Ed Miliband, född på julaftonen år 1969. I den avgörande omgången slog han ut sin bror David, före detta utrikesminister.
Deras pappa Ralph var professor i statskunskap och brukar kallas marxistisk teoretiker. Han var född i en polskjudisk familj som flydde till England undan nazismen.
Ed Miliband har lovat en kursändring i partiet men har inte sagt vad den innebär, bara att de yngre har en annan syn på politiken än Gordon Brown (f 1951) och Tony Blair (f 1953).
Att föra en vänsterpolitik som tilltalar tillräckligt många väljare är Milibands svåra uppgift. Och Sahlins.
I många länder i Europa ökar de högerextrema krafterna. Ed Miliband kommer från en familj som drabbades av nazismens våldspolitik, en nog så viktig erfarenhet i Europa på 2010-talet.

Kim Jong-Un har utsetts till vice ordförande i Nationella försvarskommissionen i Nordkorea. Det är ett indirekt besked om att han kommer att efterträda sin far Kim Jong-Il, som också efterträdde sin far, Kim Il-Sung.
I den kommunistiska monarkin ärver man uppdrag. Och makt.
Det är bara att hoppas att Kim Jong-Un blir den sista i den kommunistiska dynastin och att folket i Nordkorea får säga sitt i fria demokratiska val. Men den dagen lär väl stollarna i den svenska vänskapsföreningen bryta samman.

Viktiga dagar i veckan::
Måndag. Kanelbullens dag.
Tisdag. Riksmötet öppnas. Ministerlistan.
Onsdag. Riksdagen diskuterar "subsidiaritetsprövning av direktivförslag om insättningsgarantisystem". Okej...
Torsdag. Desmond Tutu fyller 79, grattis.
Fredag. Enligt sägnen den dag då kung Haldor blev medlem i Facebook.
Lördag. Har något statsråd tvingats avgå redan?
Söndag. Vilodag.

Ha det bra, vi hörs nästa lördag.