Blev världen klokare 2015?

UTMÄRKELSE. Angela Merkel utsågs till ”Årets person” i tidskriften Time.?Foto: TT

UTMÄRKELSE. Angela Merkel utsågs till ”Årets person” i tidskriften Time.?Foto: TT

Foto: Friso Gentsch

Politik2015-12-29 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

År 2015 har varit ett dramatiskt är, fyllt av krig, terrorism, flyktingkatastrofer och annat elände. Men faktiskt också av en del framsteg och ljuspunkter, särskilt mot slutet av året.

Men det började med attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk butik i Paris i januari. Det utlöste en debatt om yttrandefrihet och antisemitism i Europa, snarare än om terrorism.

Det skulle dröja till det ännu mer omfattande attentatet mot en teater i Paris i november innan världen kunde bestämma sig för att något måste göras åt IS och annan global terrorism.

Den 20november fördömde FN:s säkerhetsråd enhälligt Islamiska staten (IS) som ett globalt hot ”utan motstycke” mot internationell fred och säkerhet. Det var ett mycket viktigt beslut, både folkrättsligt (FN befattar sig normalt bara med staters agerande, och IS är trots namnet ingen stat utan en terroristorganisation) och politiskt.

Stormakterna gjorde gemensam sak i FN, och länder som tidigare i smyg stöttat IS (Saudiarabien och andra Gulfstater, men också Turkiet) fick – indirekt – order om att rätta in sig i ledet.

FN har också under hösten – även det enhälligt – antagit en ambitiös fredsplan för Syrien, som krönikan tidigare redogjort för. Vapenvilan är redan delvis i kraft, och FN arbetar just nu febrilt för att få så många stridande parter som möjligt att ansluta sig till fredsförhandlingarna, som också inkluderar regimen i Damaskus.

Världen har insett att det inte gagnar freden att slå sönder existerande strukturer. Spåren från Irak och Libyen skrämmer.

FN äralltså tillbaka på banan, sedan även Ryssland fått smaka på terrorn och insett att den militära interventionen i Syrien kan komma att kosta mer än den smakar. FN är också involverat i fredsförhandlingar i Libyen och Jemen.

Positivt är också att Iran gått med på att skrota sina påstådda kärnvapenplaner, och nu spelar en viktig roll för att stoppa IS och åstadkomma fred i Syrien.

Det blir ingen julfrid i Mellanöstern i år heller. Men hoppets stjärna är tänd. Kanske också över flyktingarna - den stora utmaningen för Europa och Sverige under 2015.

Alla minns vi de skrämmande bilderna av döden på Medelhavet under våren och sommaren, och treåringen som spolats i land på en strand i Turkiet i höstas.

Ingen lär heller glömma synen av flyktingarna som drog genom sydöstra Europa, stoppades av stängsel och taggtråd och hopades på järnvägsstationerna.

Europa hadeingen asylpolitik och ingen logistisk beredskap för att hantera flyktingströmmarna. Bara ett optimistiskt Schengenprojekt, med ett passlöst Europa, utan fungerande bevakning av områdets yttre gränser.

Hela ansvaret lades på Grekland, som just påtvingats ett nytt tufft sparprogram i Eurokrisens spår.

Sedan sprack den europeiska solidariteten, och några länder – Tyskland och Sverige – fick ta emot huvuddelen av flyktingarna.

Inte hellerSverige hade någon beredskap, och till sist tvingades även vi ställa oss på bromsen. Vi behöver inte skämmas för det, även om helgonglorian hamnat litet på sned. De som ska skämmas är regeringar runt om i Europa, som inte haft kurage att stå upp för de mänskliga rättigheterna.

Vad mer att säga om 2015? Angela Merkel blev helt förtjänt Årets person i tidskriften Time. Obama återupprättade de diplomatiska förbindelserna med Kuba. 192 länder ställde sig bakom ett nytt ambitiöst klimatavtal, inte bindande men ändå uttryck för en vilja att ta ansvar för vår planet.

Det känns som om världen trots allt håller på att bli litet klokare!