För inte så länge sedan kunde vi i tv höra en general från försvarsmakten informera svenska folket om att vi inom en snar framtid kan ha krig i Sverige och att vi i därför måste bygga upp ett starkt nationellt försvar så vi kan skydda våra gränser.
Vi var många som blev förvånande och frågade oss vad är nu detta? Är han ute efter mer pengar till försvaret , efter svenskt medlemskap i NATO eller är ett krig med Sverige nära ?
Vi lever i en mörk tid med krig, konflikter, stora flyktingströmmar och svältkatastrofer så vi hade all anledning att känna oro, vilket många också gör och några svar på våra funderingar kring generalens rapport har vi inte fått.
Vi som bor uppe i norra Europa, i Barentsregionen har inte haft konflikter sinsemellan, i stället har här alltid funnits en längtan efter öppna gränser, handelsutbyte, samarbete och fred och det finns en lång samarbetstradition, men tyvärr håller den på att krackelera.
Den allvarliga utvecklingen i Ryssland, sanktionskriget och dess konsekvenser visar att det nödvändigt att vi gör något för att återupprätta det viktiga Barentssamarbetet.
Barentssamarbetet, som fick namnet ”folkets diplomati” under 1990-talet, handlade om kontakter mellan människor i Barents och det bidrog till ökad förståelse mellan folken och därmed begränsade risken för konflikter. Det bidrog till en fredlig utveckling i regionen.
I dag har vi mycket svårt att nå varandra i de fyra länderna och särskilt svårt är det att nå våra tidigare partners i Ryssland.
Det är nödvändigt att åter prioritera detta samarbete och göra det möjligt för människor i Barents att mötas, umgås och skapa relationer.
Samordning, information, nätverksamarbete mellan myndigheter, näringsliv och universitet m m. måste återuppväckas för säkerheten och för näringslivsutvecklingen i regionen. Vi behöver ett nationellt nav för detta, ett svenskt ”Barentssekretariat” och vi behöver regeringens stöd för att bygga upp detta.
Svensk säkerhetspolitik måste idag innehålla så mycket mera än ett skydd mot militära hot den måste också innehålla skydd mot bland annat terrorism, massförstörelsevapen, pandemier, miljö- och naturkatastrofer och inte minst, den måste vara förebyggande.
Vår utrikesminister Margot Wallström lanserade nyligen tanken om ett modernt svenskt försvar, ett jämställt försvar, där både en militär och civil del ingår. Låt oss hoppas att Barentssamarbetet ryms inom den civila delen. Gränsöverskridande samarbete, handel och integration främjar en positiv och fredlig utveckling.