Är läkare på en vårdcentral, ägd av ett företaget, mindre intresserad av patienternas väl än läkare inom landstinget? Är lärare på en friskola mindre angelägna om barnen än lärarna på en kommunal skola?
Självfallet inte! De som utövar ett yrke har en egen professionell identitet och stolthet, som styr deras dagliga värv.
Men driftsformerna och det överskott som verksamheten kan ge upphov till väcker känslor. Vinst är en grundläggande komponent inom entreprenörskap. Överskott krävs för att utveckla verksamheten så den blir mer attraktiv för kunderna. En verksamhet som inte är tillräckligt attraktiv ur kundens perspektiv kommer inte att överleva.
Tidningen Dagens Samhälle har sammanställt skol-, vård- och omsorgsbranschernas bokslut 2010 och 2011. Resultaten före skatt låg i snitt runt 5-6 procent av omsättningen. Vinst efter skatt på omkring 4 procent och ägarna tog upp till 2 procent i utdelning. Resten återinvesterades i företagen.
Nivån är rimlig och i nivå med kommunernas ambition att gå med 2 procent i överskott (vinst).
Jag har svårt att förstå upprördheten att ett företag, som arbetar åt kommunen, behåller 2 procent efter att 98 procent av intäkterna använts i verksamheten samt returnerats i form av löneskatter, moms och bolagsskatt.
Att vinst urholkar kvaliteten är en myt. Den privata äldreomsorgen presterar bättre från brukarnas horisont, medan kommunerna är lite bättre ur fackets horisont, enligt Socialstyrelsen. Det finns inte fler "skandaler" i privat omsorg än i kommunal.
Skolverkets statistik för 2002-2011 visar att grundskolan går sämre i kommuner där det helt saknas konkurrens från friskolor. Man kan se att konkurrens från friskolor leder till att betygen i de kommunala skolorna förbättrats. Det finns således goda skäl för fler norrbottniska kommuner att införa valfrihet inom dessa områden.
Privata utförare inom välfärden är här för att stanna. Mångfalden uppskattas av flertalet invånare. När servicen är dålig, kan man enkelt hitta en annan utförare. För den anställde är valfriheten också bra.
Med fler arbetsgivare ökar möjligheterna att höja löner, förbättra arbetsvillkor och förhandla om förändringar. Sannolikt är det huvudorsaken till varför fackförbundet Kommunal, som organiserar alla som jobbar i privat driven välfärd, var emot motionerna till LO-kongressen om vinstförbud i välfärden.