Den 7 september kom äntligen a-kassehöjningen. Alla som läst mig här i NSD vet hur hårt vi i TCO har drivit på för en förbättrad a-kassa.
Men att vi firar nu betyder inte att vi är nöjda. Höjningen, som innebär att den som har inkomst upp till cirka 25 000 kronor i månaden får 80 procents ersättning vid arbetslöshet, gör fortfarande bara att 22 procent av de heltidsarbetande får ut sina 80 procent. För TCO:s medlemmar är motsvarande siffra cirka 15 procent. Därför måste taket fortsatt höjas.
Vi vill också att fler ska omfattas av omställningstryggheten i a-kassan. I dag är det alltför få som har rätt till ersättning. De som inte klarar de hårda reglerna för att få ersättning är i dag hänvisade till besparingar, familj och vänner eller kommunernas försörjningsstöd.
Så kan vi inte ha det.
Allt fler har i dag tillfälliga anställningar, frilansar mellan kortare vikariat eller projekt, eller är egenföretagare. Trygghetssystemen måste vara anpassade även till dem. Reglerna måste också förbättras för studenter.
Förändringarna på arbetsmarknaden går i en rasande snabb takt. Globaliseringen, teknikutvecklingen, robotisering, ökat konkurrenstryck och strukturella förändringar påverkar de yrkesverksammas vardag på jobbet och innebär både nya möjligheter och tuffa utmaningar.
Varje år omsätts cirka 900 000 jobb på den svenska arbetsmarknaden. Fler riskerar att bli arbetslösa någon gång under sitt yrkesliv. För att möta det starka omvandlingstrycket är a-kassan en viktig kugge i maskineriet.
Dagens, och ännu mer framtidens, arbetsliv kräver kontinuerlig kompetensutveckling. Det är det som skapar förutsättningar för individen att utvecklas i sitt yrke och bidra till verksamhetens utveckling, att stanna länge i arbetslivet och förebygga sjukskrivning och arbetslöshet.
Tryggheten ligger inte i det jobb du har, utan i de jobb du kan få.
Att vi får bättre möjligheter till omställning är också samhällsekonomiskt viktigt. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte tillräckligt bra och svenska företag anger brist på kompetent arbetskraft som det största expansionshindret.
Kompetensutveckling är nyckeln till att möta digitaliseringens och globaliseringens utmaningar och dra nytta av dess fördelar.
Den tid då man utbildade sig i början av arbetslivet och sedan jobbade med mer eller mindre samma sak hela livet är förbi. Därför måste vi ha en generös arbetslöshetsförsäkring, som omfattar fler.
Dessa system måste också kompletteras med system för kompetensutveckling, så att fler kan få möjlighet att utbilda sig fler gånger i livet.