Alliansen som inte ville dö
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Alliansen har inkorporerat större delen av de forna fienderna i Östeuropa och har ingått "partnerskap" med bortåt 50 länder, utöver de 26 medlemsländerna (28 i april). Ryssarna har fått ett alldeles eget samarbetsorgan med Natoländerna, vilket dock inte gjort dem mindre misstänksamma mot Natos expansion i öst.
Nato är idag en militärpolitisk diversehandel, som sysslar med i stort sett allting som upplevs som hotfullt. Det mesta har ingenting med fördragets artikel 5 om ömsesidiga försvarsgarantier att göra.
Nato har t ex gjort betydelsefulla insatser i Bosnien och Kosovo, för det mesta med FN-mandat. Utan den militära kraft som Nato kunde sätta bakom orden, hade dödandet på Balkan troligen fortsatt mycket längre.
Men det ligger också egenintressen på båda sidor av Atlanten bakom att behålla Nato. Europa vill inte betala vad det kostar att ha ett trovärdigt försvar. Medan USA ökat militärutgifterna med 59 procent under perioden 1998-2007 och Ryssland med runt 150 procent, har Västeuropas militärutgifter legat i stort sett stilla.
Europa får betala ett politiskt pris för att sätta sig i USA:s knä. Engagemanget i Afghanistan, där Nato nu följer upp USA:s straffexpedition efter den 11 september 2001, är ett exempel. Ett annat är USA:s engagemang i Kaukasus, där upprustningen av Georgien ledde till krig med Ryssland förra sommaren.
Hade Georgien, som USA önskade, beviljats medlemskap i Nato på våren 2008, hade Nato kunnat hamnat i krig med Ryssland. Nu inskränkte sig konsekvenserna för Europa till försämrade relationer med Ryssland.
Nato ger också USA inflytande över Europas politiska affärer, och det är naturligtvis en fördel för den amerikanska vapenexporten att USA sätter standarden för Natos beväpning. Sex av de 10 största vapenföretagen i världen finns i USA.
Sverige håller sig så nära Nato som det bara går utan att skriva under artikel 5. Vi har snart 500 man under (amerikanskt) Natobefäl i Afghanistan. Samtidigt som vi inte har råd att stationera ens en pluton jägarsoldater i vår östligaste utpost, Gotland.
Undra sedan på att regeringen ivrar för ett nordiskt försvar.