ABF (Arbetarnas bildningsförbund) grundades 1912. Rickard Sandler (en av initiativtagarna) talade engagerat om "att arbetaren har andra behov än magens".
Han argumenterade för löntagarnas delaktighet i kulturlivet och för att den framväxande arbetarrörelsen skulle skaffa sig kunskaper.
Instrumentet blev studiecirklarna och arbetarrörelsens folkhögskolor. Folkbildningen skulle hjälpa löntagarna att "stiga från mörkret till ljuset", som det heter i arbetarsången.
Även vanliga knegare, som inte hade möjlighet att gå på fina universitet, skulle få chansen att skaffa sig kunskaper och växa som människor.
I dag är ABF Sveriges största bildningsförbund. Varje år deltar cirka 750 000 personer i ABF:s studiecirklar och kurser. Det handlar om allt från körsång och dans till mat och språk.
Många av dagens fackliga och politiska ledare har fått sin första skolning i en ABF-cirkel om föreningskunskap eller ideologi.
Alla studiecirklar har sin historia, men det finns grupper som sticker ut. Ett exempel är ABF-cirkeln "Politiska strategier" i Luleå som firar 50-årsjubileum i år.
Sedan 1961 träffas en grupp fackliga och politiska företrädare - som kallar sig för "Morgontupparna" - varje fredag kl 07.00 för att snacka aktuella politiska frågor.
Gruppen har alltså funnits i mer än hälften av ABF:s snart sekellånga historia!
På senare år har mötesplatsen för det mesta varit sammanträdesrummet på Byggnadsarbetareförbundets expedition i Fackföreningarnas Hus på Nygatan 3 i Luleå.
I gänget ingår ett gäng S-profiler från Luleå med omnejd: Gustaf Sundström (mångårig ordförande i kommunfullmäktige), Kjell Mickelsson (f d kommunalråd), förre länsarbetsdirektören Björn Pettersson, Staffan Ek (f d ombudsman i Kommunal), Sören Hedman (tidigare ordförande för Metallfacket vid SSAB), Bo Johansson (f d ombudsman Metall, Jonas Lundström (informationsdirektör vid Northland Resources) samt tidigare Byggnadsombudsmännen Gösta Nordberg, Walentin Oldgren och Runo Vikström.
Den ende som varit med från starten 1961 är Gustaf Sundström, nyss fyllda 80 år, som även fungerar som ledare för gruppen.
"För närvarande är vi tio stycken i gruppen och vi försöker ligga runt det medlemstalet", säger Gustaf Sundström.
Kravet för att komma med är att man är pensionär och S-märkt. Men det finns ett undantag från regeln - ungtuppen Jonas Lundström, som är bara 39 år.
"Han är bara med för att sänka genomsnittsåldern", skojar Gustaf Sundström.
Morgontupparna brukar även bjuda in föreläsare till sina träffar. Både biskopen och landshövdingen har varit på besök.
I fredags uppmärksammade "Morgontupparna" sitt 50-årsjubileum med att lyssna på och diskutera med krysskungen Sven-Erik Bucht (S), Haparanda.
Det blev två timmar av samtal och diskussion om bankerna, riksdagsgruppens arbete, regionalpolitiken, Norrbotniabanan, kärnkraften, arbetslösheten och framtiden för S.
"Målet måste vara bli ett 40-procentsparti igen. Men det kräver att vi utvecklar våra gamla paradgrenar: Jobbpolitiken och den ekonomiska politiken", sa Bucht bland annat.
Om det finns en himmel sitter säkert ABF-grundaren Rickard Sandler där och nickar gillande.
Studiecirkeln på Nygatan 3 i Luleå ligger nära det gamla folkbildningsidealet om en kamratgrupp som träffas regelbundet för att studera, diskutera och umgås tillsammans.
Olof Palme beskrev en gång i tiden Sverige som en "studiecirkeldemokrati". Och studiecirkeln har definitivt ett stort demokratiskt värde.
Människor får chansen att träffas, argumentera och framföra sina åsikter, men lär sig samtidigt att lyssna på och respektera andras argument.
Det bidrar till större tolerans och respekt för olikheter.