2008 är ett avgörande år
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"2008 blir ett avgörande år för hur det kommer att gå i riksdagsvalet 2010", säger hon i ett exklusivt samtal med NSD:s ledarredaktion.
Hon pekar på att socialdemokratin har två tydliga uppgifter nu. Dels rollen som oppositionsparti. Dels att formulera och tala om det egna politiska alternativet.
"Vi måste visa hur vi vill minska dagens sociala och regionala klyftor. Det är uppenbart att dagens regering inte har vare sig kunskap eller intresse för landet utanför storstäderna. Till och med centern är numera helt koncentrerad på vad som sker på Stureplan", säger Ulvskog.
Hon reagerar starkt mot den borgerliga regeringens privatiserings-, utförsäljnings-, avreglerings-, och marknadsanpassningspolitik.
"Socialdemokratin är inte främmande för att lägga ut vissa verksamheter på entreprenad. Men det betyder inte att politikerna ska släppa makten helt. Det är ren dumhet att sälja ut offentlig verksamhet bara av ideologiska skäl. Sålt är sålt och kommer aldrig igen", säger Marita Ulvskog.
Den borgerliga regeringen har bestämt sig för att sälja ut statliga företag för totalt 200 miljarder kronor under mandatperioden.
Överst på listan stod SBAB, Nordea, Vin & Sprit, Telia Sonera, OMX och Vasakronan.
Närmast på tur står företag som Apoteket, Posten, Svenska Spel och SJ. På sikt berörs företag som LKAB, Vattenfall och Sveaskog.
Nu gör s, v och mp gemensam sak mot utförsäljningen av Apoteket.
"Det är en ren ideologisk handling och har inget med sakargument att göra", skriver de tre partierna i ett gemensamt pressmeddelande.
De varnar för att avreglerings- och privatiseringspolitiken kommer att leda till både dyrare läkemedel och försämrad service i glesbygden .
Det är en oro som delas även av landets pensionärsorganisationer. I fredags kedjade PRO:are fast sig vid vissa apotek som en protest mot regeringspolitiken.
Med andra ord verkar den rödgröna kritiken ligga i linje med stora delar av folkopinionen. Men det går verkligen inte för de rödgröna partierna att ta ut någon valsegern i förskott.
Det återstår 30 månader till riksdagsvalet och de borgerliga kommer att göra allt vad de kan för att slå tillbaka sina politiska motståndare.
"De kommer att nyttja både sin ekonomiska och massmediala makt när valet närmar sig", understryker Ulvskog.
Därför gäller det att använda 2008 för att rusta partiorganisationen inför vad som komma skall.
"Vi måste stärka oss som folkrörelse. Även när det går dåligt i ett val som 2006 är det ändå 1,9 miljoner människor som röstar på socialdemokraterna. Men vi har bara 102 00 medlemmar. Det är uppenbart att vi slarvat med medlemsvärvningen", säger hon.
Ulvskog vill öppna för människor att bli "supportrar" till partiet.
"Som supporter bestämmer man själv hur mycket tid man vill lägga ned. Ibland sitter man på läktaren och bara hejar. Ibland spelar man på planen ", säger hon.
Det är en klok strategi. Alla vill inte vara hyperaktiva partimedlemmar som springer på politiska möten varje kväll. Många har familj, barn och andra intressen som de vill hinna odla.
Därför är det bra med supporterbegreppet.
Det gör att fler kan medverka till att göra skillnad, men utan att de känner att partilivet slukar all deras fritid.