I söndags var vi många runtom i länet, landet, världen som manifesterade arbetarnas dag – första maj. En dag då vi påminns om de viktiga värderingarna inom socialdemokratin och arbetarrörelsen.
Jag fick chansen att besöka Älvsbyn och min princip om att alltid klä sig för varmt ”för det blir kallt när en står still” fick sig en kraftig törn. Att hålla tal på scenen i Lomtjärnsparken i dunjacka var en utmaning!
I mitt tal valde jag att fokusera på en man och en funktion i samhället. Mannen heter Claes Melkersson och funktionen är skyddsombud. Skyddsombuden är de fackligt valda ombud som dagligen säkerställer att vår arbetsmiljö är som den ska vara enligt lag, avtal och föreskrifter och som därmed fungerar som väktare mot olyckor och tillbud – om de får agera efter sina mandat.
Det fick inte Claes. När han rapporterade om risker och i slutändan också införde skyddsstopp blev han inkallad till sin regionchef och fick besked om att han blivit förflyttad. För att han sinkade arbetstempot.
Att detär dags att bygga bostäder och att det varit dags en lång tid tror jag inte undgått någon i Sverige. Det får dock aldrig vara en ursäkt för att ta genvägar med arbetarnas arbetsvillkor!
I skrivande stund har 19 personer dött på jobbet i år. 19 personer som aldrig mer ska krama om sina nära och kära, 19 personer som aldrig mer ska fylla kundvagnen på Coop, 19 personer som aldrig mer kommer hem.
I en verklighet där människor dör på sina arbeten kan inte skyddsombuden behandlas så som Claes behandlades. I den verkligheten behövs det fler som honom, fler som vågar vara obekväma och som kräver att regler efterföljs – inte för sin egen skull, utan för sina arbetskamraters och för allas vår skull.
För vad händer om vi tillåter ett företag brista i sina säkerhetsrutiner för att jobbet snabbare ska bli gjort? Hur lång tid tar det då tills fler företag tvingas till samma åtgärder för att vinna upphandlingar? Hur tror vi då att den redan nu dystra statistiken ser ut?
Claes är en av hjältarna i samhället. Det finns många fler som honom men tyvärr inte tillräckligt många.
Ska en säker arbetsmiljö kunna säkerställas på alla arbetsplatser krävs att också varje arbetsplats har skyddsombud som tillsammans med ansvarsfulla arbetsgivare kan och får agera efter de regler och lagar som finns. Inte som i Claes fall, på Mall of Scandinavia, där han blev utsatt för repressalier och påtryckningar för att han utförde sitt uppdrag enligt boken.
Vad säger han själv om detta?
”Jag står upp för alla. Inte bara för mig själv.”
Så talar en sann hjälte. En arbetarrörelsens hjälte.
Var smart. Var som Claes.